Choď na obsah Choď na menu
article preview

Búrky spôsobujú vážne škody, situácia sa tak skoro nezlepší

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 15.7.2021 23:00

Už niekoľko dní na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe vyčíňajú okrem horúčav a dusna aj veľmi silné búrky, ktoré spôsobujú závažné škody, ale aj straty na životoch (napr. v Nemecku či Česku). Okrem toho nám k nám zavítal aj saharský piesok, ktorý pri tvorbe búrkovej oblačnosti pôsobí ako kondenzačné jadrá, a tak sú búrky intenzívnejšie.

Skôr, než si zhrnieme škody, ktoré búrky napáchali uplynulé dni na Slovensku, teraz sa pozrime v krátkosti na vývoj počasia v ďalších dňoch.


FOTO: Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk

Dnešná noc (zo štvrtka 15. júla na piatok 16. júla) bude polooblačná až oblačná, na východe prechodne až zamračená. Ojedinele, na východe miestami, prehánky a búrky, ktoré najmä na východe môžu byť aj silné. Do rána teplota poklesne na 19 až 13°C, na Zemplíne je šanca aj na tropickú noc (20°C).

Od piatka 16. júla až do pondelka 19. júla bude prevažne polooblačné až oblačné počasie s miestnymi prehánkami a búrkami, ktoré stále môžu byť intenzívne. V piatok hrozia silné búrky hlavne na východe, v sobotu na strednom a západnom Slovensku, v nedeľu na celom území a v pondelok predbežne na južnom a východnom Slovensku. Teploty počas týchto dní v noci od 21 do 13°C, cez deň od 25 na severe do 35°C na juhu Slovenska.

Situácia by sa mala upokojiť od utorka 20. júla, kedy k nám príde chladnejší vzduch. V utorok sa môžu ešte vyskytovať prehánky, prípadne aj búrky – hlavne na severe, nemali by však byť už intenzívne. V ďalších dňoch budúceho týždňa zavládne polooblačné počasie, prehánky a slabé búrky sa vyskytnú už len ojedinele, najmä na severe Slovenska. V noci budú teplotu už nižšie, od 18 do 11°C, cez deň od 21 do 29°C, t.j. zbavíme sa úmorných horúčav, a tak aj silných búrok. Bude však trochu nepríjemne veterno s chladnejším severným vetrom, hlavne na východe – i pri nižších teplotách okolo 25°C.

________________________________________________________________________________________________________

Silné búrky na Slovensku vyčíňajú už od minulého piatka (9. júla), odvtedy takmer každý deň (okrem soboty 10. júla a utorka 13. júla) máme na Slovensku ničivé búrky. Tie prinášajú veľké materiálne škody, našťastie zatiaľ bez zranení či strát na životoch.

V piatok 9. júla sa cez juh Podunajskej nížiny prehnala supercelárna búrka z Maďarska, ktorá priniesla silný vietor, veľké zrážky či výraznú bleskovú aktivitu. Najväčším rizikom však boli veľké krúpy, ktoré dosahovali priemer okolo 5 cm. V maďarskej obci Ipolytölgyesről (vzdialenej asi 3 km od slovenskej obce Malé Kosihy v okrese Nové Zámky) padali dokonca až 9 cm krúpy. Podľa radarových meraní je celkom reálne, že takéto veľké krúpy padali aj na našej slovenskej strane, v tomto prípade by šlo o absolútny rekord na Slovensku (bol by prekonaný rekord 8 cm krúp z Košíc z 27. júna 2019). Ak máte nejaké informácie, fotky či videá z búrky v Malých Kosihoch (z piatka 9.7.2021) a blízkom okolí, neváhajte nás kontaktovať na info@meteotropik.sk .


9 cm krúpa v maď. obci Ipolytölgyesről (3 km od slov. obce Malé Kosihy v okrese N. Zámky), 9.7.2021; Zdroj: idokep.hu

Po relatívne pokojnej sobote, v nedeľu 11. júla silné búrky opäť vyčíňali na Slovensku. Najhoršia situácia bola v obci Lenartov na východe Slovenska, kde sa obcou prehnala prívalová povodeň a vážne poškodila majetok po celej obci.


Povodeň v Lenartove (okres Bardejov), 11.7.2021; Autor: FB/Miroslav Mirek Kolbasa

Nedeľa bola zaujímavá aj v Košiciach a okolí (smerom na Veľkú Idu), kde padali až 4 cm krúpy. Zaujímavé je, že nešlo o supercelárnu búrku.


4 cm krúpy vo Veľkej Ide (pri Košiciach), 11.7.2021; Autor. FB/Tibčo Majoroš

V pondelok 12. júla v krátkom čase (za asi 4 hodiny) cez obec Jarabina a neďaleké mesto Stará Ľubovňa sa prehnalo niekoľko silnejších búrok, ktoré spôsobili prívalové povodne. Najhoršia situácia bola v obci Jarabina na malom vodnom toku Malý Lipník, kde v priebehu pol hodiny stúpla jeho hladina o asi dva metre. Následkom toho bola zaplavená takmer celá dedina – štátne a súkromné budovy, rodinné domy, pivnice, voda strhla aj miestne lávky a cesty, niekde došlo aj k zosuvom pôdy. Od veľkej vody boli ušetrené len domy postavené na kopci, tam však akoby schválne búrka priniesla krupobitie, ktoré zničilo úrodu.


Povodeň v Jarabine (okres Stará Ľubovňa), 12.7.2021; Zdroj: FB/Jarabina/Орябина

Po relatívne pokojnom utorku ďalšie ničivé búrky dorazili v stredu 14. júla popoludní a večer na západné a severozápadné Slovensko, kde padali veľké krúpy a vietor lámal stromy.
Silné búrky počas noci zo stredy na štvrtok úradovali na strednom Slovensku, kde vietor lámal stromy, dokonca na niektorých miestach bola zastavená aj vlaková doprava. Nechýbala ani silná blesková aktivita či prívalové dažde. Tisíce domácností zostali bez elektriny.

Vo štvrtok 15. júla cez deň búrky vystrájali najmä na východe nášho územia, kde došlo k škodám spôsobeným silným dažďom, napr. v oblasti Prešova boli zaplavené ulice, vystrájal tu aj silný vietor, ktorý spôsoboval taktiež škody (z okolia Prešova sú hlásené odnesené trampolíny či „skrútené“ paraboly satelitných prijímačov). V oblasti Prešova padali aj menšie krúpy.
Celkovo aj na východe bola elektrická aktivita v búrkach mimoriadne intenzívna a nebezpečná, a aj tu ostalo mnoho domácností bez elektrického prúdu.

 

Predpoveď počasia bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: wetterzentrale.de, freemeteo.sk, ventusky.com, accuweather.com.

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 96758
Mesiac: 2309
Deň: 119