Choď na obsah Choď na menu
article preview

Dnes večer k nám naplno vpáli výrazný studený front - leto končí, prichádza jeseň!

Autor: Miroslav Janočko

Tohtoročné leto bolo miernejšie. Na mnohých miestach Slovenska hlavne v júni a júli bolo veľa zrážok a to hlavne vďaka silným búrkam. Výrazne menej zrážok bolo v oblasti Ponitria. Po teplotnej stránke boli mesiace jún a júl chladnejšie a to hlavne na severnom a východnom Slovensku. Teraz v auguste aj tu zavládli stabilnejšie a teplejšie dni, je oveľa viac letných a tropických dní, búrok je menej ako v predošlých mesiacoch, paradoxne ale sú silnejšie, napr. tu u nás v Košických Oľšanoch sme mali až 3 silné búrky. A tak zo suchého augusta s 25 mm zrážok sa odrazu za pár dní z tohto mesiaca stal paradoxne mesiac s nadpriemerným množstvom zrážok a to až 152 mm, čo je veľmi vysoko nadpriemerné číslo, ale to len vďaka tým 3 silným búrkam, ináč mesiac je celkovo oveľa slnečnejší oproti predošlým mesiacom, kde pršalo častejšie, spadlo však menej zrážok (do 100 mm). Štatistiku v našej obci budem rozoberať ale zvlášť v budúcom článku, teraz sa poďme pozrieť na to, ako bude najbližšie dni na území Slovenska (teda nielen v našej obci). Na úvod si ale rozoberieme, čo sa dialo posledné dní, pretože to súvisí aj s tým, čo bude dnes a v ďalších dňoch. Ak si chcete prečítal rovno predpoveď, nasledujúce 2 trochu dlhšie odstavce preskočte. :-) Za predpoveďou v tomto článku si môžete pozrieť fotografie či videá z búrok z predchádzajúcich dní a na záver článku trošku exotické fotky – vplyvom prudkých zmien počasia nám teraz rozkvitli niektoré ovocné stromy.

Búrky 29. a 30. augusta 2020
Už predvčerom (sobota 29.8.2020) popoludní a večer sa nad západné Slovensko dostala predná časť výrazného frontálneho rozhrania. Na jeho prednej strane sa (ešte stále v horúcom a vlhkom vzduchu) začali tvoriť búrky, ktoré mali celkom slušná dynamiku (strih vetra) a tak sa v niektorých jadrách týchto silných búrok tvorili mezocyklóny, čiže búrky sa stali supercelami, kde výstupný prúd rotuje, a tak ma búrka dlhšiu životnosť, ale aj silnejšie prejavy, oblak dokáže narásť aj do väčšej výšky (15-20 km), kde je teplota vo vrcholku búrkových oblakov aj -50 až -70°C. Supercela dokáže tak uniesť aj väčšie kusy ľadu (krúp). Jedna takáto búrka sa prehnala z JV Rakúska cez Maďarsko, krížom prešla niektoré oblasti Z Slovenska a zanikla až v Poľsku. V Maďarsku búrka priniesla okrem víchrice a prietrže mračien aj spomínané veľké krúpy, ktoré dosahovali priemer aj nad 5 cm. Supercela neskôr dorazila aj na Slovensko (do Podunajskej nížiny) a postupovala ďalej na SV, podľa SHMÚ však padali krúpy len okolo 2 cm, čiže búrka už čiastočne stratila silu, krúpy boli menšie, no stále mala veľkú silu v bleskoch a vetre. Po internete kolovali fotky polámaných stromov a konárov, ktoré spadli aj na motorové vozidlá. Ďalšia silná búrka (tiež supercela) prechádzala okolo Bratislavy a neskôr vystrájala v oblasti Záhoria, tá bola nebezpečná najmä na vietor. Tretia supercela vznikla aj v oblasti pri Budapešti a vydala sa smerom na juh stredného Slovenska a štvrtá supercela vznikla nad kopcami pri Tornali, tá sa vydala cez Slovenské Rudohorie, Volovské vrchy, Branisko až k Prešovu a pri postupne na Horný Zemplín zanikla. Tá však priniesla miernejšie prejavy ako na západe. Hlásené boli len silnejšie blesky a lejaky, bez krúp a víchrice.

Aj včera (nedeľa 30.8.2020) sa na Slovensku popoludní a k večeru vyskytovali búrky. Studený front sa k nám opäť priblížil a oblasti od Bratislavského kraja cez sever Trnavského kraja, cez Trenčiansky kraj až k Žilinskému kraju si opäť užili búrky. Najnebezpečnejší bol vietor - ktorý mal nárazy aj okolo 70 km/h, k tomu sa pridružil aj lejak. Celé to trvalo krátko, takže hoc to bolo silné, veľké úhrny to neprinieslo. Navyše včerajšie búrky boli slabšie v tom, že neboli supercelárne - silné krupobitie s veľkými krúpami tak nemalo šancu.

Predpoveď počasia na najbližšie dni


Obr.1: Prízemné tlakové pole na utorok 1.9.2020 (zdroj: shmu.sk)

Dnes je pondelok 31. august, v meteorológii posledný letný deň (kalendárne leto ešte potrvá do 22.-23. septembra, to sa týka ale astronómie - polohy Slnka voči Zeme / dĺžky dňa, t.j. netýka sa to počasia). September ako celok je už (prvý) jesenný mesiac. Dnes ráno sa front opäť vzdialil do Česka (ale len dočasne), na Slovensku tak od rána máme slnečné počasie. Na mnohých miestach však fúka silný J vietor, na horách je až víchrica. Vplyvom fénového efektu (padavý teplý južný vietor po horskej prekážke) pod Vihorlatom v oblasti Kamenice nad Cirochou bola aj tropická noc, t.j. v noci teplota neklesla pod +20°C. Popoludní a večer najmä na západnom Slovensku dnes opäť pribudne frontálna oblačnosť (front sa zase priblíži) a budú sa už vyskytovať frontálne prehánky a búrky, ktoré opäť môžu byť aj nebezpečné (blesky, krúpy, vietor, prietrže), môžu byť aj supercelárneho charakteru (t.j. krúpy môžu byť aj veľké). Predfrontálne búrky sa dnes môžu tvoriť aj v horských oblastiach stredného a východného Slovenska. Frontálne rozhranie je veľmi výrazné (pred ním prílev tropického, za ním prílev výrazne chladného vzduchu). Front sa vlní, postupuje pomaly a na ňom sa budú vytvárať aj menšie tlakové níže. Po teplotnej stránke tak dnes na severozápade Slovenska už bude chladnejšie, bude tam len 18 až 23°C, na severe len 18 až 20°C. Na juhu západného a stredného Slovenska by malo byť ešte teplo - od 20 do 26°C, na východe dnes môže byť až do 30°C (veľmi pravdepodobne poslednýkrát v tomto roku). V priebehu dňa sa bude zosilňovať južný vietor, ktorý môže byť aj nárazovitý, popoludní a večer sa zmení na severozápadný a ešte viac zosilnie (nárazy do 60 km/h, pri búrkach aj viac).

V noci z dneška na utorok front bude prechádzať celým Slovenskom. Najmä na východe aj v noci bude ešte teplejší vzduch vo vyšších vrstvách atmosféry, takže treba byť ostražitý, okrem dažďa aj tu sa môžu vyskytnúť silnejšie búrky. Pre istotu si treba autá skryť do garáží a pozbierať z vonku lietajúce predmety. Keďže sa front bude vlniť, je ťažké dopredu určiť, v ktorom regióne na východe Slovenska je väčšia pravdepodobnosť silnejších búrok. Podobne to bude aj na strednom Slovensku, tam silnejšie prejavy búrok môžu spustiť práve hory. Na západe po polnoci už búrky nebudú, bude sa jednať skôr o dážď, už v chladnejšom vzduchu. V noci a zajtra naďalej bude fúkať silný nárazovitý už severný vietor, na pocit bude chladno, na severe len okolo 15°C, na juhu do 22°C. V noci od 10°C do 15°C. Cez deň bude veľa trvalého dažďa, niekde môže napadnúť aj 20-30 mm. Vo vysokých polohách nad 2 000 m bude snežiť!

V stredu 2. septembra pri otvorení brán do škôl sa toho moc nezmení. Vietor bude slabší (severný), zrážky menej výdatné, ale stále bude chladno (v noci od 8 do 13°C, cez deň od 17 do 23°C) a treba rátať s početnými prehánkami (ale už nie s trvalým dažďom). Vo vysokých polohách nad 2 000 bude snežiť!

Od štvrtka do nedele sa počasie zlepší, avšak hlavne vo štvrtok a piatok ráno sa v horských oblastiach severného a stredného Slovenska môže vyskytnúť slabý prízemný mráz, nadránom tam má byť len +1 až +4°C, pri takejto teplote už môže slabučko mrznúť, ale len tesne pri zemi, do tých 5 cm nad pôdou. Cez deň sa už ale bude otepľovať, do nedele postupne aj na severe teploty vyskočia nad 20°C cez deň a na juhu aj nad 25°C, možno až do 28°C. Nebude to už to pravé leto, ale neskoré leto (o babom lete ešte nemôže byť reči, to až v poslednom septembrovom týždni a v októbri). Takže letné dni ešte budú. Prevažovať bude polojasné počasie, prehánky len ojedinele, hlavne na horách. Ďalší front s ochladením sa predbežne čaká až v utorok 8. septembra, je to ale ešte veľmi ďaleko, takže nemá význam sa tým zapodievať.

Fotografie a videá z búrok (29.8.2020)

VIDEO: Prechod supercelárnej búrky v maďarskej obci Szárföldön na SZ krajiny. Autor: Giczi Józsefnek

Brutális jégeső ma délután a Győr-Moson-Sopron megyei Szárföldön!

Brutális jégeső ma délután a Győr-Moson-Sopron megyei Szárföldön!⛈ A videót köszönjük Giczi Józsefnek! ***Folyamatosan várjuk a képeket/videókat!***

Uverejnil používateľ Met Hír Sobota 29. augusta 2020

 

FOTO: Krúpy (5+ cm) v meste Szombathely na SZ Maďarska. Autor: Szatmáry Juditnak

 

FOTO: Búrka (supercela / wall cloud) vo Veľkom Mederi na Slovensku. Autor: Erik Pálffy

 

FOTO: Krupobitie s priemerom okolo 2 cm v obci Kmeťovce na JZ Slovensku. Autor: Miroslav Tobiaš

 

Príroda sa zbláznila, po lete nasleduje jar?! V Košických Oľšanoch kvitnú jablone a čerešne!

Fotky (nižšie) mám len z našej jablone (odroda GOLDSTAR) v záhrade. Jedna obyvateľka našej obce však včera mi hovorila, že aj jej zakvitol jeden z ovocných stromov a to prezmenu čerešňa. Je to spôsobené prudkými výkyvmi počasia. Od mája do júla sme v našej obci mali chladnejšie počasie, často fúkal studený severák, veľa pršalo ... a tak sa stromy prepli do „zimného“ módu. Teraz prišiel august – slnko, horúčavy, na to výdatné búrky v teplom počasí, a tak si stromy myslia, že prichádza apríl – jarný mesiac. Samozrejme takéto kvety a plody treba opatrne otrhať, aj tak nedozrejú. Energia stromčeka je do nich vynaložená zbytočne, a tak budúcu jar by stromček mohol výrazne zoslabnúť, až uhynúť.

Fotka Miroslava Janočka.

 

Zdroje:

freemeteo.sk wetterzentrale.de facebook.com shmu.sk ventusky.com accuweather.com

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 98324
Mesiac: 2115
Deň: 63