Choď na obsah Choď na menu
article preview

Košické Oľšany zasiahlo krupobitie. Ďapalovce dopadli ešte horšie!

Autor: Miroslav Janočko

Minulý týždeň (a trvá to dodnes) naše územie ovplyvňovala tlaková níž so stredom nad severným pobrežím Čierneho mora. Dá sa povedať, že táto níž je už stacionárna. V minulý štvrtok a piatok sme boli v teplom a vlhkom prúdení od juhovýchodu až východu. V atmosfére bola celkom dobrá dynamika, vzduch bol labilný, a tak príležitosť na tvorbu silných búrok bola priam ukážková. Silné búrky (aj supercelárne) sa však vyskytli aj v stredu, sobotu a nedeľu. Silné búrky zasiahli celé územie Slovenska.

V tomto článku sa osobitne budem venovať najprv piatkovej (12.6.2020) búrke v Košických Oľšanoch, a potom aj štvrtkovej (11.6.2020) supercelárnej búrke v Ďapalovciach (okres Vranov n. T.).

Multicelárna búrka 12.6.2020 Košické Oľšany
Počas popoludnia v Rumunsku vznikol búrkový systém, ktorý si cez Maďarsko a Ukrajinu namieril na juhovýchod Slovenska. Medzi 19. a 20. hodinou prešiel Dolným Zemplínom. Priniesol prívalový dážď, menšie krúpy či silnejší vietor. Pri postupe Dolným Zemplínom severne od tohto systému vznikla maličká línia búrok, ktorá sa vydala smerom do Košickej kotliny. V ceste jej však stáli Slanské vrchy a tie ju pohltili. V Košických Oľšanoch sa tak nič neudialo a z diaľky som mohol pozorovať len blesky smerom na Maďarsko.

Krátko po 22. hodine na Dolný Zemplín od juhovýchodu dorazil ďalší, ešte silnejší búrkový systém, ktorý pripomínal bow echo (takéto rozsiahle búrkové systémy na čele so silným nárazovým vetrom sú typické skôr pre západ ako východ Slovenska a to z orografických dôvodov). Tu už nepomohli ani Slanské vrchy a búrka naplno vpálila do Košickej kotliny ešte pred 23. hodinou. Pred samotným búrkovým systémom vznikali ďalšie búrkové jadrá, ktoré sa okamžite spojili s pôvodnými búrkami (rotácia búrok pozorovaná nebola, takže o supercelu s veľkou pravdepodobnosťou nešlo). A tak príchod búrky bol veľmi razantný. Vonku vládlo pomerne pokojné počasie so vzdialenou blýskavicou. Odrazu sa však zdvihol prudký vietor, začalo sa blýskať aj bližšie ako len v diaľke, pridali sa hromy a postupne blesky udierali už aj v okruhu okolo 1 km. Hneď na to začali padať krúpy + pridal sa lejak. Z pokojného počasia sme prešli do búrkového za necelých 5 minút. V tejto búrke by som chcel vyzdvihnúť hlavne blesky. Tie boli veľmi silné a časté. Bolo aj veľa pozitívnych CG+ bleskov. Do tejto kanonády bleskov, krúp, lejaku a vetra pridávala atmosféru „hrôzy" aj tma, keďže už bola neskorá večerná hodina. Vonku sa nedalo vyjsť ani merať krúpy, len pre odvážlivca. Keď búrka odišla, stále bolo nebezpečné sa pohybovať vonku. Vznikali ďalšie jadierka – ktoré sprevádzal už len dážď so sporadickými bleskami – tie však boli zväčša pozitívne a bolo to veľmi nebezpečné, človek mohol pozorovať len veľkú žiaru a hneď na to dlhý dunivý hrom, až sa všetko triaslo. Búrka trvala asi pol hodiny, z toho krúpy padali len 5 minút. Keď všetko ako tak ustalo, bolo už pol dvanástej, no vonku po krúpach nebolo ani pamiatky. Pomerne rýchlo sa roztopili (jednak pršalo a vonku bolo pomerne teplo aj po búrke, nehovoriac o prehriatej zemi).

Radarová animácia búrok (SHMÚ): Na priložených obrázkoch možno pozorovať animáciu oboch búrkových systémov z radarov SHMÚ.
Zdroj nasledujúcich 6 obrázkov: www.shmu.sk

ezgif-com-gif-maker ezgif-com-gif-maker-3 ezgif-com-gif-maker-1 ezgif-com-gif-maker-2radar4587radar5748

Pri búrke mi spadlo za asi pol hodinu 11,0 mm a na pár sekúnd intenzita zrážok dosiahla až 160,0 mm/h. Vietor bol slabší ako v Košiciach, kde na letisku namerali nárazy až 25 m/s a boli aj polámané konáre stromov. Tu fúkalo síce tiež pomerne silno, ale nie až tak, aby lámalo konáre stromov. Meteostanica mi zaznamenala nárazy len 8,5 m/s. Treba ale zdôrazniť, že vietor meriam len v 5 m výške a všade je tu veľa veľkých stromov, takže merania mi to skresľuje, budem musieť ešte popracovať nad riešením tohto problému, bude to však náročné. Nárazy vetra odhadujem niekde na 15 m/s.

Sporným javov v tejto búrke ostanú krúpy. Pri búrke bol rachot do okien a na strechu teda riadny, niektoré nárazy boli aj s tupým zvukom, takže niektoré krúpy museli byť väčšie. Na druhý deň ma napadlo zmerať diery, ktoré spôsobili krúpy na listoch rastlín. Takýto „dôkaz“ je ale tak trošku „pritiahnutý za vlasy“ a skôr len orientačný, keďže ak krúpa prerazí list rastliny, ten môže prasknúť ešte viac ako merala samotná krúpa. Väčšina dier mala v priemere 2 cm, niektoré však mali aj 3 cm. Z toho možno LEN odhadnúť veľkosť krúp (teda spomínaných 2 cm, v maxime najviac 3 cm).

FOTOGALÉRIA: Na prvej fotke je fotografia búrky z prvého búrkového systému, ktorý nás nezasiahol, len tesne obišiel. Na ostatných fotkách sú zaznamenané škody po druhej búrke (+ podarilo sa mi zachytiť aj pár bleskov na mobil, sú to len screeny z videa, preto nízka kvalita).

1

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

2

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

3

4

5

6

7

8

9

V noci naďalej pršalo a sem-tam sa vyskytol blesk, opäť však s pozitívnym výbojom (CG+). Krátko po pol druhej sme sa zobudili na poriadnu „detonáciu". Detektor zaznamenal silu blesku - prúd až 113 647 ampérov.
Zdroj obrázka: www.imeteo.sk
Screenshot-20200613-014317-tursky-jan-imeteo-free-pocasie

____________________________________________________________________________________

Supercelárna búrka 11.6.2020 Ďapalovce
V tento deň z poľsko-ukrajinského pohraničia na severovýchod Slovenska dorazil komplex búrok, ktoré prišli popoludní – teda v čase, ktorý je pre rozvoj extrémnych búrok najideálnejší. Niektoré búrky boli aj supercelárne a priniesli veľké krúpy. 
V Medzilaborciach to bolo okolo 5 cm v priemere, Stropkov a Humenné hlásili tiež veľké krúpy, no rekord tohto roka trhla obec Ďapalovce v okrese Vranov n. T., kde krúpy dosahovali priemer v maxime až 7 cm!

Na internete sa objavili fotky 7 cm veľkých krúp. Ja som cez záhradkárske skupiny (kde sa tiež často rieši krupobitie) poprosil členov o pomoc, ak zdokumentovali nejaké krupobitie, aby sa podelili o fotky či video. Moju „výzvu“ registrovalo viac než 1 000 členov. Pár hodín na to sa objavil príspevok od pána Ladislava Krivdu, zhodou-okolností priamo z Ďapaloviec, ktorého som poprosil o možnosť povolenia zdieľania videí a fotiek pre túto moju stránku a za vyhovenie mojej prosbe mu touto cestou Ďakujem.

Podľa pána Ladislava 11. júna sa v obci vyskytlo krupobitie, kde v jeho časti obci padali podľa jeho slov „len“ 4 cm krúpy, ale o to hustejšie, takže škody sú veľmi veľké. Podľa pána Ladislava došlo k zničeniu ovocia, zeleniny a kvetov, ale aj k poškodeniu majetku – potrhaná krycia plachta na bazéne, rozbitý kryt na studni, preliačiny na aute, škody sú aj na ďalšom majetku. Čo sa týka poľnohospodárskych plodín, na tých im veľmi veľké škody spôsobili májové mrazy, takže toto krupobitie bolo akýmsi posledným „klincom do rakvy“ pre rastliny.

FOTOGALÉRIA: Na prvej fotke 7 cm krúpy od pani Natálii Bačovej (zdroj: FB/MeteoVýchod). Potom nasleduje video od pána Ladislava a jeho fotky škôd zo záhrady.

103835329-3675845905765535-8958777399127506548-o

30

31

32

33

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 2
Celkom: 96864
Mesiac: 2361
Deň: 103