Choď na obsah Choď na menu
article preview

Košickú kotlinu zasiahlo menšie „krupobitie“

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 5.2.2022 22:07

V sobotu 5. februára 2022 cez Slovensko prešiel od severozápadu studený front, na ktorom sa tvorila kopovitá oblačnosť a s ňou spojené konvektívne zrážky, najmä na severnom, strednom a východnom Slovensku. Na južnom a západnom Slovensku bolo počasie málooblačné a bez zrážok, bolo však veterno.

Medzi 10. a 11. hodinou dopoludnia v Košických Oľšanoch pri teplote vzduchu +1°C a miernom SZ vetre na studenom fronte sa spustila pomerne silná prehánka s námrazovými krúpkami (krúpky boli tvorené v ich jadre snehom a na ich povrchu ľadom). Na začiatku prehánky boli krúpky viac ľadové ako snehové a ich priemer bol dosť veľký - aj nad 0,5 cm, potom sa začali postupne meniť na viac snehové a ich priemer klesal na/pod 0,5 cm. Na konci prehánky sa snehové krúpky postupne zmenili na snehové hviezdice a napokon na snehové vločky. Po prehánke na zemskom povrchu ostala 1 cm vrstva krúpok, zrážkomer zaznamenal 1,2 mm úhrn zrážok. K elektrickým výbojom (bleskom/hromom) nedošlo.

Krúpky boli hlásené aj z ostatných miest (nielen) východného Slovenska. Na severe išlo prevažne o sneženie. Na juhovýchode - napr. v Košiciach sa na čele prehánky vytvoril oblak Shelf cloud (pozorovaný bol aj pri Spišskej Novej Vsi) a z košického centra mesta bol hlásený i dážď. Na juhu Košickej kotliny smerom na maďarskú hranicu zrážky sa nevyskytli (napr. v oblasti obce Seňa).

Ak ste aj Vy dnes zaznamenali zaujímavé prejavy počasia, fotky a videá nám môžete zaslať e-mailom na adresu info@meteotropik.sk  , prípadne do Správy na našej Facebookovej stránke. Ďakujeme! MeteoTropik.sk

Námrazové krúpky v Košických Oľšanoch, 5.2.2022 medzi 10.-11.h.; FOTO: Miroslav Janočko

Námrazové krúpky v Košických Oľšanoch, 5.2.2022 medzi 10.-11.h.; VIDEO: Miroslav Janočko

Oblak Shelf cloud v Košiciach na sídlisku KVP, 5.2.2022; FOTO: Rob Van

Oblak Shelf cloud v Košiciach na sídlisku Ťahanovce, 5.2.2022; FOTO: Marcelko Karafa

Oblak Shelf cloud v Olcnave (Spiš), 5.2.2022; FOTO: Jakub Zahuranec

Námrazové krúpky v Trebišove, 5.2.2022; VIDEO: Zuzana Podpinkova

Trebisov...polystyren pada

 

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 98198
Mesiac: 2086
Deň: 86