Choď na obsah Choď na menu
article preview

Na Slovensko dorazilo výrazné oteplenie, budúci týždeň sa ochladí len mierne

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 20. január 2021  15:30

Na Slovensko dorazilo prudké oteplenie - predchádzalo mu ale výrazné ochladenie, v pondelok (18.1.) meteorológovia SHMÚ namerali na ich automatickej meteorologickej stanici v Skalitom nočné minimum -25,0°C, cez deň napr. v Osturni bolo denné maximum len -11,3°C, t.j. šlo o arktický deň (teplota nevystúpila nad -10°C). Boli to (zatiaľ) najnižšie namerané teploty tejto zimy. Pravdepodobne tak máme za sebou vrchol zimy, predbežne sa nič zaujímavé nečaká do konca januára, no situácia sa môže zvrtnúť vo februári, dokonca niektoré roky zima vrcholila až v skorom jarnom mesiaci - v marci.

Dnes (streda 20.1.) na väčšine Slovenska je polojasné až oblačné počasie a teploty sa pohybujú od +5 až do +10°C, v Hurbanove bolo dokonca takmer +11°C, presné maximum na desatiny sa dozvieme večer. Do toho na mnohých miestach fúka čerstvý až silný JZ vietor, pri ktorom sa sneh nielen topí, ale aj doslova vyparuje, t.j. väčšina Slovenska dnes večer bude bez snehu (s výnimkou vyššie položených oblastí na severe Slovenska).

Úplne iná situácia ale panuje na východe Slovenska a to v regiónoch Šariš, Abov a Zemplín. Tu dnes máme po celý deň zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto, do toho aj mrholí, teploty sa pohybujú od +1 do -1°C, takže pri teplotách okolo nuly sa tvorí poľadovica. Sneh tu ubúda len minimálne, máme tu od 5 cm na juhu Košického kraja do 15 cm snehu na severe Prešovského kraja. Aj tu sa však situácia zajtra (štvrtok 21.1.) zmení, oteplenie dorazí a sneh sa bude topiť.


FOTO: Dnešné popoludnie (resp. celý deň) na našej meteorologickej stanici v Košických Oľšanoch sa nieslo v znamení zamračenej a hmlistej oblohy, z ktorej aj mrholilo.

Od štvrtka (21.1.) do nedele (24.1.) bude v teplom a vlhkom prúdení od juhozápadu, čaká nás tak oblačné až zamračené počasie a hmlisto. Vo štvrtok môže byť prechodne aj zmenšená oblačnosť, no v piatok a sobotu sa na väčšine územia k zamračenej oblohe pridajú aj zrážky. V noci bude mrznúť už len na severe (do -3°C), na juhu aj v noci nad nulou (+3°C). Cez deň bude teplo - od +4 do +9°C, zajtra na juhozápade Slovenska až do +12°C. Pri takýchto teplotách budú zrážky samozrejme dažďové, snežiť bude len na horách - vo výške od približne asi 1 200 m, prechodne môže hranica sneženia stúpnuť až na 1 800 m, takže nemožno vylúčiť prechodný dážď so snehom či dážď dokonca aj na Štrbskom Plese. Po všetky tieto 4 dni nás čaká veterné počasie hlavne na horách. Vietor bude fúkať z JZ smeru a vo vysokých polohách nárazy vetra môžu byť aj vyše 100 km/h.

V nedeľu večer a v noci na pondelok (25.1.) cez naše územie prejde studený front a ochladí sa, no už zďaleka nie tak výrazne ako tento týždeň. V západnom až severozápadnom prúdení nás tak v prvej polovici budúceho týždňa čaká oblačné počasie s prehánkami, od asi 500 m snehovými, nižšie dážď so snehom, alebo dážď. Avšak na východe môže snežiť aj v nížinách. V noci bude opäť mrznúť na celom území od -10°C na severe do -3°C na juhu. Cez deň sa oteplí na -3 až +3°C, ale na západnom Slovensku budú hroziť teploty +5 až +8°C. Silný vietor sa v týchto dňoch z hôr presunie do nížin.

V druhej polovici budúceho týždňa sa predbežne žiadna veľká zmena nečaká, prevažovať bude naďalej sychravé počasie, západná polovica Slovenska bude v teplejšom vzduchu, východná v chladnejšom (tu tak bude väčšia šanca na sneženie aj v nižších polohách). Vietor by sa ale mal utíšiť.

 

Zdroje: história počasia + aktuálne počasie - Facebook-SHMÚ, shmu.sk, ogimet.com; predpoveď počasia - ventusky.com, wetterzentrale.de, freemeteo.com, accuweather.com

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 4
Celkom: 98369
Mesiac: 2137
Deň: 85