Choď na obsah Choď na menu
article preview

Nové videá z tornáda na Južnej Morave

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 3.7.2021 22:00

Vo štvrtok 24.6.2021 sa cez Južnú Moravu (na trase Břeclav – Hodonín) prehnalo tornádo o sile F4 s rýchlosťou vetra okolo 300 km/h. Zomrelo 6 ľudí a okolo 200 ľudí bolo zranených.

S odstupom času sa na internete objavili ďalšie - nové videá, z jadra tornáda. Ide o veľmi cenné a zaujímavé videodokumentácie, ktoré však so sebou niesli nesmierne veľké riziko ohrozenia života.

Na úvod si pozrime video z Moravskej Novej Vsi od pána Pavela Tomana. Ako uvádza pozorovateľ v popise videa, nachádzal sa v záhradnom (tehlovom) prístrešku, kde čakal, či búrka prinesie konečne dážď (keďže bolo sucho), alebo nebude z dažďa nič a večer bude musieť opäť polievať záhradu. Situácia sa však nečakane zvrtla. V priebehu 10 sekúnd z ničoho nič zdvihol sa mimoriadne silný vietor, až došlo k výpadku elektrickej energie. Hneď začal natáčať a to čo sa dialo nasledujúce 2 minúty nepotrebuje komentár, pozrite si to vo videu. Pán sa nachádzal našťastie na okraji tornáda, aj napriek tomu však škody boli výrazné (zničená strecha či poškodená fasáda, v záhrade vytrhnutý orech s koreňmi). Pán ani netušil, že sa jedná o tornádo, myslel si, že natáča len silnú búrku s vetrom, nechápal, prečo strechy lietali kade-tade. O tom, že natočil tornádo sa dozvedel až od hasičov, ktorí prišli do obce hľadať zranených ľudí, ktorí uviazli pod troskami domov. Pán ďalej uvádza, že ak by vopred vedel, že sa na neho rúti tornádo, určite by natáčanie vzdal a utiekol by sa skryť do bezpečia. Tornádo však nebolo z vnútrobloku vidieť (prichádzalo pravdepodobne zo zadnej až bočnej strany), takže ako pána tento jav náhle prekvapil. Pán Pavel a jeho rodina sú našťastie v poriadku.

 

Teraz sa presunieme do obce Hrušky, kde tornádo pozoroval (Slovák) Miroslav Dalu, resp. aj jeho švagor, ktorý cestou domov musel zachraňovať cyklistu bez helmy v silnom krupobití s veľkými krúpami (priemer až do 10 cm) a zaviezol ho domov. Žena mu volala, že ich dom zničilo tornádo, napokon sa už nemohol s autom dostať do Hrušiek, musel odstaviť auto pred obcou a k svojej rodine utekal na pomoc cez pole peši. Vráťme sa však k samotnému videu pána Miroslava, ktorý zachytil pred tornádom taktiež veľké krúpy, neskôr zaznamenal samotné tornádo, ktoré ničilo budovy, elektrické vedenie a napokon aj vežu kostola, v obci Hrušky.

 

Vraciame sa späť do Moravskej Novej Vsi, tentokrát tornádo pozoroval pán Ondrej v miestnej krčme. 15 minút pred príchodom tornáda padali veľké krúpy, neskôr sa prihnalo samotné tornádo, ktoré vytrhlo všetky stromy pred pohostinstvom a následne miestnu krčmu úplne zničilo. Bol nutný úkryt do pivnice. Po tornáde ostala totálna spúšť. V pozadí možno pozorovať taktiež zničený kostol sv. Jakuba, kde v tom čase dokonca prebiehala sv. omša – a aj tam išlo o boj o život, podľa miestneho farára sa našťastie v kostole nikomu nič nestalo: https://svetkrestanstva.postoj.sk/82108/ked-prislo-tornado-sluzil-som-omsu-myslel-som-si-ze-zacala-vojna.

 

Na záver pridávame ešte 2 videá od neznámych autorov – prvé video je z obce Hrušky (okrem tornáda zaznamenané aj veľké krúpy) a druhé video je opäť z Moravskej Novej Vsi.

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 3
Celkom: 96736
Mesiac: 2294
Deň: 109