Choď na obsah Choď na menu
article preview

Po Troch kráľoch studený vzduch a viac slnka

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 3. január 2021  21:30

Je za nami prvý zimný mesiac, december 2020. S príchodom nového roka 2021 sa začal druhý zimný mesiac, január. Predchádzajúci mesiac zimu na naše územie nepriniesol. Ak aj prišiel nejaký pozdrav zimy, trval len veľmi krátko, 1-2, max. 3 dni. Situácia sa nezmenila ani s príchodom januára. Naďalej prevažuje zamračené a hmlisté počasie, aj s dažďom, alebo mrholením.


FOTO: Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk

Do Troch kráľov sa situácia výrazne nezmení, prevažovať bude zamračené počasie s dažďom, na západnom Slovensku menej zrážok a prechodne aj zmenšená oblačnosť. Sneženie len na horách, nad 1 500 m. V noci na severe v horských dolinách teplota môže klesnúť slabo pod nulu, na juhu bude zväčša nad nulou. Cez deň teplota vystúpi na severe od +3 do +5°C, na juhu až do +9°C. Fúkať bude slabý až mierny JV vietor, v utorok podvečer sa zmení smer vetra na Z/SZ a to najmä v západnej časti Slovenska.

Vo sviatočnú stredu (Traja králi) bude prevažovať oblačné až zamračené počasie, postupne od západu aj na ostatnom území s dažďom, na strednom Slovensku môže spadnúť aj viac zrážok, najmä v hornatých oblastiach. Snežiť by malo od 800 m, k večeru hranica sneženia môže klesnúť aj pod 500 m. Na Hornom Zemplíne aj večer väčšinou dážď, sneženie až od 700 m, t.j. len na vrcholoch Vihorlatu a Bukovských vrchov, takisto Laboreckej vrchoviny. V noci +3 až -2°C, na severe v horských dolinách aj chladnejšie, do -5°C. Cez deň 0 až +4°C, na severe v horských dolinách slabý celodenný mráz. Naopak, na Zemplíne až do +7°C. Mierny až čerstvý V/JV vietor.

Po Troch kráľoch, vo štvrtok spočiatku zamračené s dažďom či dažďom so snehom, zhruba od 500 m aj so snežením (už aj vrátane Horného Zemplína). V priebehu dňa prechod k premenlivej oblačnosti so zmiešanými prehánkami (na severe so snehovými) a popoludní od západu ustávanie zrážok a na západnom Slovensku podvečer aj zmenšovanie oblačnosti. V noci na severe mráz aj okolo -4 až -8°C, na zvyšku Slovenska -3 až +2°C, na Zemplíne do +4°C. Cez deň -2 až +5°C. Čerstvý SZ vietor, najmä na juhozápade. aj s nárazmi. Vo Východoslovenskej nížine mierny JV vietor.

V piatok a cez víkend nás čaká prevažne málooblačná obloha, len na juhu viacej oblačnosti (nad Jadranom bude úradovať tlaková níž). Bez zrážok. V noci mrazivo na celom Slovensku, na severe aj pod -10°C. Cez deň na severe celodenný mráz, na juhu aj slabo nad nulou. Slabý, na východe mierny S vietor.

Na začiatku budúceho týždňa bude pokračovať podobný typ počasia ako cez víkend, t.j. na severe slnečno, smerom na juh oblačno, na severe silné mrazy okolo -10°C, na juhu okolo -3°C, cez deň na severe celodenný mráz a na juhu okolo +1°C.

 

Predpoveď počasia bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: freemeteo.com, accuweather.com, wetterzentrale.de, ventusky.com

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 5
Celkom: 98630
Mesiac: 2206
Deň: 120