Choď na obsah Choď na menu
article preview

Prichádza sibírska zima! Čakajú nás silné mrazy, snehu však bude málo

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 10. január 2021  1:15

Trojkráľová zima je tu, pociťujú ju hlavne obyvatelia severného Slovenska, kde sneží a sú aj silnejšie mrazy (pod -10°C). V stredu túto zimu na pár hodín preruší teplý front, no večer po prechode studeného frontu a presune tlakovej níže nad Balkán sa k nám z Ruska dostane arktický vzduch a s predstihom začne tzv. Fabiánska zima. Problém je, že tento vzduch z Ruska je kontinentálny a suchý. Vlhkosť vzduchu je nízka, a tak nás čakajú silné mrazy, no málo sneženia. Ak by sem nezasahoval okraj tlakovej níže od Čierneho mora (až Gruzínska), sneženie by sa ani nekonalo. Našťastie pár cm snehu z tej níže na väčšine Slovenska spadne a vďaka celodenným mrazom sa aj udrží, no ako vyššie spomíname, veľa ho nebude.


FOTO: Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk

Od nedele (10.1.) do utorka (12.1.) nás čaká prevažne polojasná obloha, v nižších polohách sa však môžu vyskytovať hmly či môže byť aj zamračené nízkou oblačnosťou. Najviac jej bude v nedeľu, v pondelok a utorok menej. V utorok v priebehu dňa sa nad JZ a J Slovensko nasunie frontálna oblačnosť, z ktorej do večera môže posnežievať. V noci -3 až -10°C, na severe v horských dolinách až do -13°C. Cez deň -3 až +3°C. Slabý, na východe v nedeľu mierny S/SV vietor. V pondelok sa mierne rozfúka aj na západe. V utorok sa mierne rozfúka už na celom Slovensku. Zmení sa aj smer vetra, na juhozápadný. Na horách môžu byť nárazy aj do 50 km/h.

V stredu (13.1.) od západu príde teplý, a hneď na to aj studený front. Prevažovať bude zamračená obloha s občasným slabým snežením. Len na východe spočiatku aj zmenšená oblačnosť. V noci a ráno pri prechode teplého frontu -1 až -7°C, cez deň -4 až +2°C. Večer pri prechode studeného frontu sa začne radikálne ochladzovať, zo sibírskej oblasti sem vpadne arktický vzduch. Najviac ho pocítia obyvatelia severného a severovýchodného Slovenska, kde teploty klesnú k -10°C a v priebehu noci na štvrtok sa bude ďalej ochladzovať. Spočiatku dňa bude fúkať slabý až mierny JZ vietor, v priebehu dňa sa najmä na západnom Slovensku zmení na severozápadný vietor a výrazne zosilnie, nárazy môžu dosahovať 50 až 70 km/h. Popoludní sa rozfúka aj na zvyšku Slovenska, tu budú nárazy slabšie, do 50 km/h. Večer vietor na mnohých miestach (s výnimkou západu) zoslabne.

Od štvrtka (14.1.) do nedele (17.1.) budeme v sibírskom arktickom vzduchu, zároveň od juhovýchodu (až z Gruzínska) k nám bude zasahovať tlaková níž. Očakávame premenlivú, prevažne veľkú oblačnosť, miestami slabé sneženie. V noci na východe a severe -10 až -15°C, v horských dolinách až do -20°C. Na západe a juhu -5 až -10°C. Cez deň -8 až -4°C, na severe v horských dolinách ojedinele aj cez deň okolo -10°C, to znamená arktický deň. Na juhu -4 až 0°C. Vo štvrtok slabý, v piatok opäť dosť čerstvý severozápadný vietor, ktorý cez víkend sa zmení na severovýchodný a zoslabne.

Aj v ďalšom týždni - od 18. januára by sme mali zotrvať v arktickom vzduchu, teploty sa však po 20. januári začnú pomaličky dvíhať. Mali by sme byť vo vysokom tlaku vzduchu, takže čaká nás prevažne slnečné (mrazivé) počasie bez zrážok.

Koľko snehu napadne od stredy (13.1.) do nedele (17.1.) ?
Málo. Na väčšine Slovenska bude ležať 2 až 8 cm snehová pokrývka. Na južnom Slovensku 1 až 2 cm. Na juhu stredného SVK v Juhoslovenskej kotline dokonca hrozí absencia snehovej pokrývky (0 cm). Viac snehu sa očakáva na severe Slovenska, okolo 15 cm, na náveterný stranách aj okolo 20 cm. Na horách ešte viac.

 

Predpoveď bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: wetterzentrale.de, ventusky.com, freemeteo.com, accuweather.com

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 96769
Mesiac: 2316
Deň: 118