Choď na obsah Choď na menu
article preview

Slnečné počasie končí, teplo zostáva. V stredu a vo štvrtok aj s búrkami

Autor: Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk 22.9.2020 23:50

Po minulo-týždňovom piatkovom ochladení nám na Slovensku zavládlo opäť krásne slnečné a teplé počasie. Tropické teploty 30°C a viac sa už síce nevyskytli, no aj 28°C je celkom príjemných. Tomu je už ale koniec. Najbližšie 2 dni (streda a štvrtok) k nám od juhu bude síce prúdiť teplý, ale už aj vlhký vzduch, t.j. cez deň sa až tak výrazne neoteplí ako teraz v teplom suchom vzduchu, už bude viac oblakov a postupne pribudnú aj zrážky. Naopak, v noci kvôli oblačnosti a vyššej vlhkosti bude teplejšie, doteraz v suchom vzduchu a pri jasnej oblohe na severe Slovenska teploty výnimočne klesali aj pod bod mrazu (Oravská Polhora), prízemný mráz úradoval aj v nížinách (Záhorie).

V stredu 23. septembra bude na Slovensku polooblačno až oblačno (ráno hmly), v priebehu dňa na strednom Slovensku hlavne v horských oblastiach sa miestami vyskytnú prehánky či búrky, neskôr popoludní a večer sa zrážky môžu vyskytnúť aj na západnom Slovensku (takisto vo forme prehánok a búrok). V oblasti východného Slovenska sa zrážky môžu ojedinele vyskytnúť až po 22. hodine - i to len v oblasti Gemeru či Spiša. Po teplotnej stránke bude cez deň príjemne, na severe okolo 20°C, na juhu do 26°C. Ani noc nebude chladná, v noci a ráno na severe bude okolo +7°C, na juhu východného Slovenska do 12°C, na juhu stredného Slovenska do 14°C a na západnom a juhozápadnom Slovensku 14 až 16°C. Fúkať bude slabý až mierny J vietor, ale na západe v priebehu dňa sa rozfúka JV vietor s rýchlosťou do 9 m/s, ojedinele v nárazoch aj 12 m/s. Výrazne fúkať bude hlavne na horách, nárazy aj nad 15 m/s.

Vo štvrtok 24. septembra budeme naďalej v teplom a vlhkom vzduchu (pred príchodom zvlneného studeného frontu od SZ). Bude prevažne oblačno (ráno hmly) a miestami sa vyskytnú slabé prehánky a búrky, najväčšia pravdepodobnosť na zrážky bude na severe Slovenska, najmenšia v Podunajskej nížine. Fúkať bude južný vietor a to najmä na východnom Slovensku, v nárazoch aj nad 10 m/s. V noci 8 až 15°C, cez deň od 18°C na severe do 25°C na juhu Slovenska. V južnej časti Východoslovenskej nížiny ojedinele až do 27°C.

Úhrn zrážok od 22.9.2020 14:00 do 24.9.2020 23:00 podľa modelu ICON (Zdroj: Ventusky.com):

Predpoveď počasia na mapeZrážky od 22.09. 17:00, 49° S, 20° V, 24.09.2020 23:00 (SELČ), © VentuSky.com

V piatok príde od SZ výrazný a zvlnený studený front, v priebehu víkendu sa do toho zamieša aj tlaková níž z Jadranu. Čaká nás tak asi 6-7 dní daždivého, veterného a už aj chladného počasia. Postupne na severe denné teploty klesnú pod 10°C, na juhu bude okolo 15°C. Vďaka oblačnosti, zrážkam a vetru v noci mrazy hroziť nebudú a to ani na severe Slovenska, kde bude okolo +4°C, na juhu do 10°C. Od výšky 2 000 m.n.m. sa nám však rozsneží. Viac sa tejto komplikovanej poveternostnej situácii budeme venovať vo štvrtkovom večernom článku, výstupy modelov budú čerstvejšie, takže si podrobnejšie rozoberieme spomínaný studený front a tlakovú níž.

 

Predpoveď počasia bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: freemeteo.com, ventusky.com, accuweather.com, wetterzentrale.de

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 96747
Mesiac: 2302
Deň: 113