Choď na obsah Choď na menu
article preview

Supercelárne búrky s ľadovými krúpami vystriedajú zimné búrky so snehovými krúpkami

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, sobota 3. apríl 2021  11:45

Po veľmi teplých dňoch, na Zelený štvrtok sa na Slovensku vyskytli pomerne silné búrky, niektoré mali aj supercelárne črty, t.j. jadro búrky rotovalo, malo tzv. mezocyklónu. Väčšina takýchto búrok sa vyskytla na východnom Slovensku, kde priniesli hlavne výdatné krupobitie, niektoré ľadové krúpy mali priemer až 2 cm a vytvorili súvislú pokrývku ľad. krúp, večer bolo niekoľko búrok aj na strednom či dokonca SZ Slovensku (oblasť Púchova).


FOTO: Snehové krúpky

V noci na Veľký piatok cez Slovensko od severu prešiel studený front a ochladilo sa. Na Bielu sobotu cez naše územie od severu prejde ďalší studený front a bude ešte chladnejšie. Očakávame premenlivú oblačnosť s prehánkami, na severe aj snehovými. Keďže počasie bude dynamické, opäť sa môžu vyskytnúť aj búrky, tie však budú mať skôr zimný charakter – len niekoľko bleskových výbojov a k tomu dážď či námrazové, prípadne snehové krúpky s priemerom okolo 0,5 cm. Vzhľadom na snehové jadro krúpok tento typ zrážok nespôsobuje škody. Riziko búrok je však malé. Na Veľkonočnú nedeľu naďalej premenlivo so snehovými prehánkami a zmiešané zrážky sa môžu vyskytnúť už aj v nížinách. Búrky sa neočakávajú. 

V pondelok sa situácia nachvíľu upokojí, ale v utorok cez naše územie prejde ďalší výrazný studený front a opäť od severu až z oblasti Škandinávie. Tento front sa bude nad našim územím dokonca vlniť v ďalších dňoch. Prinesie ďalšie výrazné ochladenie a v stredu i vo štvrtok pokles hranice sneženia len na 300 m. To znamená, že aj v nížinách budú zrážky minimálne zmiešané, ak nie aj snehové. Budeme v silnom severnom až severozápadnom dynamickom prúdení morského, pôvodom arktického vzduchu. V stredu a vo štvrtok tak na mnohých miestach treba rátať so snehovými prehánkami a dokonca aj so snehovými búrkami, pri ktorých môžu padať snehové krúpky s priemerom okolo 0,5 cm. Tu je riziko búrok vyššie, aj intenzita bleskov môže byť silnejšia. Na severe sa môže vytvoriť aj snehová pokrývka (5 až 15 cm), v kombinácii sneženia so silným vetrom sa môžu tvoriť snehové jazyky, na horských prechodoch aj menšie záveje.

Teploty v noci od soboty 3.4. do pondelka 5.4. sa postupne znížia na severe z -2 len na -8°C. Na juhu z +3 na -3°C. V utorok a v stredu sa nočné teploty na severe dvihnú na -4°C (na juhu slabo nad 0°C), vo štvrtok ráno však opäť môže byť až -8°C, na juhu bude okolo -2°C. Denné teploty počas Veľkonočných sviatkov od +5°C na severe do +13°C na juhu, od utorka do štvrtka aj na juhu zväčša pod +10°C a na severe len okolo +1°C.

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 98280
Mesiac: 2102
Deň: 71