Choď na obsah Choď na menu
article preview

Mrazy, sneženie, vietor, ale aj dážď či búrky

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 27.3.2023 14:46, Aktualizácia: 29.3.2023 22:12

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

PREDPOVEĎ POČASIA NA TENTO TÝŽDEŇ:

V pondelok 27.3. príde ďalšia vlna dažďa, ojedinelých búrok, najmä silného vetra, ale aj výraznejšieho ochladzovania a sneženia. Sneženie sa v priebehu popoludnia a večera presunie zo stredných polôh do výšky 500-600 m, na krajnom západe ojedinele môže snežiť aj v nížinách, snehová pokrývka kvôli kladnej teplote hroziť nebude. V pondelok ráno bude mrznúť stále ešte len na severe Slovenska (okolo -1/-2 st.). V priebehu dňa bude chladno - od +6 do +12 st., popoludní a večer ďalšie ochladzovanie. Večer už môže mrznúť na väčšine severného Slovenska.

V utorok 28.3. premenlivé oblačnosť so snehovými prehánkami, ale na juhu aj zmiešanými či dažďovými a nepríjemným severozápadným vetrom. Možnosť búrok. V Podunajskej nížine zrážky len ojedinele. Na severe aj trvalejšie sneženie s možnosťou snehovej pokrývky 1 až 5 cm, na Orave a Liptove ojedinele 5 až 10 cm. Nebezpečné budú nočné teploty - od 0/-2°C na juhozápade, cez -2/-5°C na juhu stredného a východného Slovenska, až po -6/-11 st. na severe Slovenska. Veľmi chladno bude aj cez deň - od -2 až +2°C na severe do +3 až +6°C na ostatnom území, ale na juhozápade a juhu stredného Slovenska +6 až +9°C.

V stredu 29.3. polooblačno až oblačno, na severe ojedinele slabé snehové prehánky. V noci naďalej chladno - od 0/-5°C na juhu až po -6/-11 na severe. Cez deň od -2/+2°C na severe po +3/+9°C na juhu. Premenlivý vietor s nárazmi do 45 km/h.

Vo štvrtok 30.3. oblačno až zamračené so slabým dažďom, sneženie spočiatku od stredných, neskôr až od vysokých polôh. V noci od 0/-4°C na juhu stredného a východného Slovenska po -5/-10°C na severe. Na západnom Slovensku noc a štvrtkové ráno bude síce bez mrazov v 2 m výške s minimálnou teplotou +1 až +5°C, ale v prízemnej vrstve 5 cm nad povrchom stále bude hroziť aspoň prízemný mráz, t. j. pozor hlavne na rastliny rastúce nízko nad zemou. Denná teplota +3 až +9°C, ale na západe a juhozápade +10 až +16°C. Mierny až čerstvý JV vietor.

Od piatka 31.3. do nedele 2.4. naďalej teplo, nočné mrazy sa vyskytnú už len na severnom a strednom Slovensku v horských lokalitách, cez deň teploty vystúpia na juhu aj nad +15°C. Avšak po 3. apríli už vo veľkonočnom týždni by sa opäť mala vrátiť zima s nočnými mrazmi na celé Slovensko a so snehovými prehánkami na sever a východ Slovenska. Už niekoľko dní za sebou modely rátajú s chladným scenárom okolo Veľkej Noci. To však neznamená, že to tak aj bude - stále je to ešte ďaleko a numerické modely môžu tento chladný variant zrušiť. Predpovede na Veľkú Noc budeme priebežne aktualizovať.

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 98361
Mesiac: 2129
Deň: 79