Choď na obsah Choď na menu
article preview

Čaká nás upršaný víkend

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 9.9.2022 8:43

Aktualizácia: 10.9.2022 14:10

V piatok 9. septembra nás čaká premenlivá, najmä na západe prechodne aj zmenšená oblačnosť, ráno ojedinele hmla či nízka oblačnosť. Ráno na východe zamračené s doznievaním nočného dažďa, prehánok, ojedinele aj búrok. Počas dopoludnia na východe sa aj za frontom vo vlhkom vzduchu môže vyskytnúť slabý občasný dážď či slabé prehánky, ale už bez búrok. Na ostatnom území (západ a stred) cez deň bez zrážok. Až večer sa od západu priblíži ďalšie zrážkové pásmo spojené s oklúznym frontom, medzitým sa cez Maďarsko smerom na Ukrajinu presunie ďalšia tlaková níž. Rozsiahla brázda nízkeho tlaku vzduchu sa bude nachádzať aj nad západnou Európou a bude sa k nám približovať. Počas piatkového večera a noci na sobotu sa tak od západu opäť rozprší, ojedinele sa môžu vyskytnúť aj búrky, hlavne na juhu stredného Slovenska a na východe.
Piatkové ráno vďaka oblačnosti teplé – od 18 do 11°C.
Cez deň v piatok 20 až 26°C.
Spočiatku vietor južných smerov do 20 km/h sa postupne zmení na vietor severných smerov s rýchlosťou taktiež do 20 km/h. Trochu veternejšie bude len na horách, ale rýchlosť vetra by nemala prekročiť 40 km/h.

V sobotu 10. septembra budeme v dosahu tlakovej níže presúvajúcej sa z Maďarska nad Ukrajinou, s ktorou bude spojený aj oklúzny front. Na strednom a najmä východnom Slovensku nás čaká ráno a dopoludnia oblačné až zamračené počasie (ráno ojedinele hmly či nízke oblaky) s dažďom na mnohých miestach, popoludní prechod k premenlivej oblačnosti a miestami prehánky, ojedinele aj búrky. Na západnom Slovensku premenlivá oblačnosť po celý deň a popoludní aj tu sa vyskytnú miestami prehánky, ojedinele i búrky.
Sobotné ráno na Slovensku prinesie teploty 16 až 12°C, na severe 12 až 9°C.
V sobotu cez deň teplota vystúpi na 13 až 19°C, na juhozápade do 23°C.
Počas soboty severozápadný až severný vietor do 20 km/h, ale v priebehu dňa na západe a juhovýchode Slovenska zosilnie na rýchlosť do 35, v nárazoch do 60 km/h.

V nedeľu 11. septembra sa ocitneme v nevýraznom poli tlaku vzduchu v západnom prúdení, medzi tlakovou výšou nad západnou Európou a tlakovou nížou nad východnom Európou – ktorá k nám bude mať, žiaľ, bližšiu polohu. Čaká nás naďalej premenlivá oblačnosť (ráno ojedinele hmly či nízke oblaky) s miestnymi prehánkami či slabým občasným dažďom – najmä na severe a východe, kde sa ojedinele môžu vyskytnúť aj búrky.
Nedeľné ranné teploty sa budú pohybovať od 15 do 8°C.
V nedeľu popoludní sa teploty vyšplhajú na 16 až 22°C, na severe miestami chladnejšie.
Veterno! Severozápadný vietor do 40, v nárazoch do 70 km/h.

V pondelok 12. septembra budú stále doznievať zrážky – hlavne na severe, od utorka 13. septembra sa počasie upokojí a ukáže sa aj Slnko, ráno však pozor na hmly. Modely predbežne počítajú so zrážkami vo štvrtok 15. septembra, ale až vo večerných hodinách, takže sviatočný deň by sa mal vydariť. Denné teploty budúci týždeň sa budú pohybovať od 18 do 24, na juhozápade do 27°C. To sú už letné teploty, takže leto stále nepovedalo posledné slovo, aj keď tropické 30°C-ové teploty sa budúci týždeň neočakávajú. Predbežne sa ochladí v piatok 16. septembra na teploty 20°C na juhu. Čo sa týka nočných mrazov, podľa modelu ECMWF je veľmi malá šanca na mrazy – ale len prízemné – a to v utorok 13. septembra, týka sa to len horských dolín v oblasti Vysokých Tatier. Na ostatnom území celý budúci týždeň mrazy nehrozia, ani prízemné. Budúci týždeň však môže byť veterný, zvlášť v pondelok 12. septembra. Výhľad na budúci týždeň sa ešte môže aj výraznejšie zmeniť, keďže čaká nás dynamické počasie.

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 98271
Mesiac: 2097
Deň: 73