Choď na obsah Choď na menu
article preview

Cez stred a východ Slovenska prechádzalo bow echo, blesk v noci zapálil dom a rodina s deťmi v pyžamách utekala na ulicu

Autor: Miroslav Janočko

V pondelok 31. augusta pred príchodom výrazného a zvlneného studeného frontu k nám vyvrcholil prílev tropického vzduchu zo Stredomoria, obzvlášť na východnom Slovensku (západ našej krajiny už bol v chladnejšom vzduchu na fronte). Do tejto teplej vzduchovej hmoty večer a v noci „vpálil“ výrazný studený front, teplotný kontrast bol až vyše 10°C. Už večer sa na východe Slovenska rozfúkal chladnejší severný vietor a ochladilo sa, toto ochladenie so severným vetrom sa však týkalo len prízemnej vrstvy, v atmosfére vo výškach nad 2 km naďalej fúkal teplý a silný juhozápadný vietor, vzduch bol vo výškach aj labilný a vlhký, takže aj napriek chladnejšiemu počasiu pri zemi tvorba silných búrok mala „zelenú“. Navyše vo výškach bolo aj dýzové prúdenie, napr. nad východným Slovenskom vo výške 9 km nad zemským povrchom (teda priamo v búrkových oblakoch) fúkalo (podľa odhadov modelov) až 200 km/h. Medzitým sa nad západným Maďarskom dokonca vytvorila aj tlaková níž. Silný strih vetra bol aj v nižších hladinách (2-3 km) a to 25-30 m/s.

Už v pondelok popoludní sa v oblasti Jadranu sformoval búrkový systém, ktorý postupne naberal na sile, večer dorazil do Maďarsko ako bow echo (lineárny búrkový systém v tvare prehnutého oblúka v smere postupu búrok). Pekne ho podporil aj severný vietor pri zemi, ktorý fúkal proti pohybu búrok. Búrky smerovali od JZ na SV, pri zemi vietor však fúkal opačným smerom – od S/SV na J/JZ.

Pre takéto bow echo búrkové systémy je typický silný nárazový vietor. Ten neskoro popoludní a k večeru spôsobil veľké škody na juhu Maďarska či na severe Chorvátska/Srbska. V pokročilých nočných hodinách však tieto systémy nemajú veľkú šancu spôsobovať extrémne silné vetry (absentuje slnečné žiarenie, kt. by prispelo k ešte väčšej intenzite búrkovej činnosti). Pri prechode stredným Maďarskom systém mierne stratil na sile, no na S/SV Maďarska opäť búrky začali silnieť. Po polnoci bolo viac-menej jasné, že stred a východ Slovenska čaká búrlivá noc. Elektrická aktivita bola veľmi silná, na strednom a východnom Slovensku udreli desaťtisíce bleskov. Búrky postupovali v niekoľkých vlnách, veľa zrážok však nepriniesli kvôli ich mimoriadne rýchlemu pohybu. Spadlo zväčša len 10 až 25 mm zrážok (napr. na mojej meteostanici v Košických Oľšanoch spadlo 12,6 mm zrážok). Max. intenzita zrážok bola v našej obci ráno o 5:07 a to 129,4 mm/h, trvalo to však len minútu). Ak by bol deň, vietor by dosahoval aj vyše 100 km/h nárazy, škody by tak boli veľmi veľké. V noci nárazy vetra napr. v Košických Oľšanoch na mojej meteostanici boli od severu/severovýchodu a len 11 m/s a súviselo to skôr s tlakovou nížou v Maďarsku, nie s búrkami, pretože tento údaj bol nameraný ešte hodinu pred príchodom búrok. Počas búrok fúkalo v nárazoch do 10 m/s a stále od severu/severovýchodu, t.j. nie od juhu/juhozápadu, odkiaľ prichádzali búrky.

Bow echá sa zvyknú vyskytovať skôr v nížinách ako na horách. V Maďarsku takýto búrkový systém nie je problém, na Slovensku sa vyskytuje zväčša na západe Slovenska (Záhorská a Podunajská nížina). Pri prechode frontov od západu na východ v ceste búrok prekážajú naše pohoria, t.j. takýto systém sa rýchlo o horskú prekážku často „rozbije" – strednému a východnému Slovensku sa tak väčšinou nič neujde z tých búrok (aj keď min. rok v noci zo 7. na 8. septembra šlo o výnimku, bow echo postúpilo celým Slovenskom). Tentokrát však búrky postupovali viac-menej priamo z Maďarsku (od J/JZ), búrkam tak nemalo čo brániť v nabratí na intenzite (až na pár menších „pohorí“ v Maďarsku, ktoré ale búrky nezastavili).

V obci Michalová (okres Brezno) v noci do domu udrel blesk a spôsobil požiar, rodina s malými deťmi v pyžamách musela utiecť na ulicu. Dom zhorel do tla. Našťastie nedošlo k zraneniam/obetiam. Rodina žiada aj o finančnú pomoc: https://www.facebook.com/maria.adamekova.3/posts/3562813847064285
FOTO: Mária Nováková

Radarová animácia prechodu bow echa (snímky z radarov SHMÚ):

Obrovské množstvo (desaťtisíce) bleskov nad strednou Jadranom a strednou Európou): – Zdroj: Blitzortung.org

K nezvyčajnej búrkovej situácii sa odborne vyjadrili aj pracovníci SHMÚ:

Na záver prikladám fotografie bleskov:

1. FOTO: Jozko Matuch, Košice; FB / iPočasie na Slovensku - iMeteo.sk


2. FOTO: Petri Čeq, Košice; FB / Meteo Východ


3. FOTO: Rob Van, Košice; FB / iPočasie na Slovensku - iMeteo.sk


4. FOTO: Daniel Danko Dano, Rimavská Sobota; FB / iPočasie na Slovensku - iMeteo.sk

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 96863
Mesiac: 2360
Deň: 102