Choď na obsah Choď na menu
article preview

Denver (USA): Za pár desiatok hodín sa ochladí o 40°C a horúčavy vystrieda mráz a sneženie!

Autor: Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk 6.9.2020 15:45

Predstavte si, že popoludní idete do práce na nočnú, vonku je +34°C, večer sa rozfúka vietor, začne sa prudko ochladzovať, pršať a do rána sa to celé zmení na sneženie a mráz ... a vy ste prišli len v tričku a kraťasoch, teraz ale potrebujete sa vrátiť domov v hrubej vetrovke a hrubých nohaviciach. Nereálne, však?! No na Slovensku to skutočne nie je reálne. V USA to však reálne je.

Mesto Denver v USA sa pripravuje na dramatický zvrat počasia, v tejto oblasti to nie je ale až také výnimočné, no pre nás na Slovensku (resp. v Európe) to môže pôsobiť šokujúco až nereálne. Dnes čakáme na Slovensku prechod studeného frontu, to znamená postupne prehánky, búrky (niekde aj silnejšie) a zajtra ochladenie aj o 7°C. Čiže klasika. Na druhej strane našej Zemegule to však bude úplne iné. Mestom Denver bude prechádzať výrazný studený front (spojený s hlbokou tlakovou nížou kdesi až na severe Kanady blízko polárnych oblastí) až zajtra v noci. Aj vplyvom orografie (terénu) je toto mesto azda najcitlivejšie na takéto radikálne teplotné šoky. Poďme sa na to pozrieť podrobnejšie, aké tam bude počasie.


Obr.1 Synoptická mapa - prechod studeného frontu (Zdroj: kshb.com)


Obr.2 Predpoveď počasia na pondelok a utorok pre Denver (USA) (Zdroj: freemeteo.com)

Dnes (nedeľa) tam bude ešte „príjemne“ horúce počasie. Prevažne oblačno, cez deň až +34°C. V noci okolo 18°C pri taktiež oblačnej oblohe.

Zajtra (pondelok) pred výrazným studeným frontom prílev tropického vzduchu od juhu vyvrcholí, za frontom od severu vpadne arktický vzduch. Do 15. hodiny ešte jasno, teplota opäť vyskočí na hranicu +34°C. Potom sa počasie začne výrazne meniť. Okolo 18. hodiny pribudne oblačnosť, JZ vietor sa zmení na severný a začne prudko silnieť. Medzi 18. a 21. hodinou, čiže zhruba za 3 hodiny sa má ochladiť z +33°C na +14°C, čiže ochladenie takmer o 20°C za 3 hodiny. Do polnoci sa má ochladiť na +9°C a v utorok nadránom o 3. hodine má začať pršať pri teplote len +7°C. A teraz prichádza utorok - deň ...

V utorok ráno okolo 6. hodiny zrážky na fronte začnú výrazne silnieť. Ochladí sa o ďalších pár stupňov, má byť už len +2°C a do silného dažďa sa majú miešať aj snehové vločky. Medzi 9. a 12. hodinou má silno snežiť už bez dažďových kvapiek a pri teplote +1°C. Napadnúť má okolo 15 cm snehu. Samozrejme pri teplote nad nulou (a prehriatom zemskom povrchu z predchádzajúcich horúčav) sa toho moc asi neudrží, no večer zrážky budú končiť a teplota už klesne pod nulu, tu by mohlo pár cm sa udržať.

Následne sa začne vyjasňovať v arktickom vzduchu, front odíde a v stredu ráno má byť len -6°C. Áno, mínus šesť stupňov. A nejde o žiadne bludy. Počas stredy a už slnečného dňa bude cez deň len okolo +3°C.

Od štvrtka do soboty bude pokračovať slnečné počasie, obnoví sa však prílev teplého vzduchu od juhozápadu. Vo štvrtok má byť +15°C, v piatok +21°C a v sobotu až +27°C.


Obr.3 Simulácia teplotného „prepadu“ z tropických do mrazivých hodnôt (Zdroj: weatherbell.com)

Čiže ak si to zhrnieme, od pondelňajšieho večera do utorkového rána sa ochladí o vyše 30°C, za 12 hodín. Ak to zoberieme v celku (pondelok poobede +34°C, v stredu ráno -6°C), tak za 36 hodín ochladenie o pekných 40°C. A od stredy do ďalších 72 hodín zase oteplenie o 33°C (v sobotu popoludní bude už bude spomínaných +27°C).

Denver zažil podobný teplotný šok minulý rok v októbri
Ani minulý rok túto oblasť USA neminul takýto teplotný šok. Kým 9. októbra 2019 popoludní bolo +27°C, do rána nasledujúceho dňa sa ochladilo na -8°C a napadlo 5 cm snehu. Keďže teplota klesla hlboko pod nulu, sneh sa udržal aj napriek prehriatemu zemskému povrchu z predošlých horúcich dní.


Obr.4 Denver deň pred a deň po arktickom vpáde (Zdroj: viaero.com)

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 96761
Mesiac: 2311
Deň: 118