Choď na obsah Choď na menu
article preview

HRÔZA! Čaká nás dážď, vietor, sneženie, mrazy, búrky!

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 27.3.2022 21:50

Aktualizácia: 2.4.2022 20:20

Týždeň od 21. do 27. marca na naše územie konečne priniesol slnečné počasie bez jediného obláčika a jarné teploty až do 23°C. Na východnom Slovensku boli zaznamenané aj rekordne vysoké hodnoty tlaku vzduchu. Bolo a stále je aj mimoriadne sucho. Suchý vzduch zapríčinil veľké amplitúdy teplôt až do 30°C, t. j. ráno niekde bolo -8°C a popoludní +22°C. Na JZ Slovensku rozkvitli aj marhule či broskyne a silný ranný mráz ich spálil. Cez víkend najmä na východe sa trošku ochladilo a pridal sa severný vietor, v sobotu večer na severe Slovenska aj slabo spŕchlo. V noci prišla prechodná oblačnosť a mrazy boli výrazne slabšie a tam kde fúkal vietor sa mrazy nevyskytli vôbec. Dnešná nedeľa bola opäť pekná, aj keď na niektorých miestach veterná.

Situácia sa však začína pomaličky meniť. Tlaková výš v najbližších dňoch sa stiahne z nášho územia na juhovýchod Európy a čiastočne nás začne ovplyvňovať tlaková níž od severovýchodu až severu Európy. Tá sa síce neskôr stiahne na severozápad Ruska mimo dosah nášho územia, no zároveň nad západnou a južnou Európou sa vytvoria jednotlivé nové tlakové níže, ktoré sa neskôr zlúčia do mohutnej hlbokej tlakovej níže, ktorá pokryje veľkú časť západnej, južnej a napokon aj strednej Európy. V ich samostatných jadrách môže tlak poklesnúť aj pod 990 hPa. Budú k nám postupovať jednotlivé výrazné studené fronty od severozápadu až severu, na ich čele sa môžu vyskytnúť aj búrky. Po okraji tejto mohutnej tlakovej níže sem od severu vpadne veľmi studený, pôvodom arktický vzduch, prídu aj mrazy (na severe i silné) a tam sa môže vytvoriť aj snehová pokrývka. Snehové či zmiešané prehánky sa môžu vyskytnúť aj na juhu Slovenska, tu však snehová pokrývka nehrozí.
Táto prudká zmena v počasí má však aj jednu pozitívnu stránku – toto bláznivé počasie prinesie vlahu na naše územie Slovenska.

Pondelok 28. marca 2022
Jasno, alebo len malá oblačnosť. Ráno výnimočne hmla, najmä v údoliach stredného Slovenska.
Nočná teplota: od +7°C na Záhorí po +5°C na JZ a J Slovensku, na strednom Slovensku +3 až -2°C, na východe od +2°C v Košickej kotline až po -4°C v oblasti Horného Zemplína. Na severnom Slovensku – hlavne v Žilinskom a severozápadnej časti Prešovského kraja teploty ojedinele aj okolo -5°C!
Denná teplota: od +12°C na severe do +22°C na juhozápade a juhu Slovenska. Na východe +12 až +18°C.
Slabý premenlivý, v priebehu dňa postupne juhozápadný vietor 15 až 30, ojedinele v nárazoch do 50 km/h.

Utorok 29. marca 2022
Spočiatku malá, v priebehu dňa od severu postupne veľká oblačnosť. Ráno ojedinele hmla, najmä v údoliach stredného Slovenska. Na severovýchode Slovenska ojedinele slabý dážď, alebo prehánky – s úhrnmi 1 až 3 mm.
Nočná teplota: +8 až +1°C
Denná teplota: +15 až +21°C, na severe +10 až +13°C
Slabý až mierny premenlivý, na strednom Slovensku prevažne západný vietor s rýchlosťou do 25, v nárazoch do 45 km/h. Na horách nárazy 50 až 75 km/h.

Streda 30. marca 2022
Oblačno až zamračené, ráno výnimočne hmla – najmä v Prešovskom kraji. V priebehu dňa od severu miestami dážď, alebo prehánky – s úhrnmi 3 až 5 mm. Na juhu zrážky len ojedinele – s úhrnmi 0 až 2 mm. Na hrebeňoch Tatier sneženie.
Nočná teplota: +11 až +5°C, na severe +8 až +2°C
Denná teplota: +12 až +18°C, na severe +8 až +14°C
Juhozápadný vietor 10 až 20, v nárazoch do 40, na horách nárazy do 70 km/h.

Štvrtok 31. marca 2022
Veľká oblačnosť až zamračené. Na mnohých miestach dážď, prehánky. Ojedinele aj búrky. Najmä na východe aj intenzívnejšie zrážky! Vo vysokých polohách, na Orave aj nižšie, sneženie. Od začiatku dňa do neskorého večera na Slovensku spadne od 10 do 30 mm zrážok.
Nočná teplota: +10 až +5°C, na severe +5 až +1°C
Denná teplota: +8 až +12°C, na severe +5 až +9°C
Mierny južný vietor, večer od západu severný vietor a jeho zosilňovanie!

Piatok 1. apríla 2022
Veľká oblačnosť až zamračené, na mnohých miestach dážď, prehánky. Ojedinele aj búrky a to najmä na juhovýchode a krajnom východe Slovenska; pri búrkach výnimočne môžu padať aj malé krúpy s priemerom max. do 1 cm. Na východe aj intenzívnejšie zrážky trvalého charakteru. Od rána do večera postupne poklesne hranica sneženia z 2 000 na 1 000 m, na Orave sneženie už od rána, v priebehu večera a noci z piatka na sobotu rýchly pokles hranice sneženia na 500 m aj na ostatnom území. Čo sa týka vlahy, na Slovensku v tento deň spadne 5 až 10, na Zemplíne ojedinele až do 20 mm zrážok.
Nočná teplota: +9 až +5°C, na severe 0 až +4°C
Denná teplota: Vzhľadnom na zosilňovanie prílevu veľmi studeného pôvodom arktického vzduchu od severu, denná teplota bude totožná s tou nočnou!
Veterno! Najmä na západnom a východnom Slovensku severný vietor môže dosahovať nárazy 50 až 80 km/h. Na strednom Slovensku slabý až mierny severný vietor.

Sobota 2. apríla 2022
Spočiatku zamračené a od 500 m so snežením a snehovou pokrývkou do 5 cm, na juhu aj dážď so snehom, alebo dážď. v priebehu dňa premenlivá prevažne veľká oblačnosť. Miestami, najmä na severe sneženie či snehové prehánky. Na juhu menej zrážok a tu sa môžu ojedinele vyskytnúť aj zmiešané či dažďové prehánky. Vlaha: očakávame okolo 5 mm zrážok.
Nočná teplota: 0 až -5°C, na juhozápade +2 až -2°C
Denná teplota: 0 až +5°C, na severe možnosť slabého celodenného mrazu! Na juhu stredného a západného Slovenska ojedinele do +8°C.
Veterno! Severný vietor v nárazoch 55 až 85 km/h a to najmä na západnom a východnom Slovensku! Na horách nárazy okolo 100 km/h! Na juhu stredného Slovenska len mierny až dosť čerstvý severný vietor.

Nedeľa 3. apríla 2022
Premenlivá veľká, popoludní prechodne malá oblačnosť. Miestami sneženie či snehové prehánky, na juhu aj zmiešané či dažďové, s možnosťou poľadovice. Úhrn zrážok od 1 do 5 cm snehu (1 až 5 mm dažďa).
Nočná teplota: +1 až -6°C
Denná teplota: +4 až +9°C, na severe cez deň +1 až -3°C - opäť je tu riziko celodenného mrazu!
Slabý až mierny, na východe až čerstvý severný vietor s nárazmi do 50 km/h.

Dôležité! Vlaha: Za 1 týždeň - teda od 28. marca do 3. apríla 2022 na Slovensku spadne celkovo od 20 do 60 mm zrážok.

Výhľad od 4. do 10. apríla 2022
V pondelok ráno na celom Slovensku mrazy -1 až -7°C, na severe -8 až -15°C! V ďalších dňoch síce výraznejšie zmiernenie mrazov, no úplne sa ich nezbavíme. Predbežne nás čaká premenlivé počasie s teplotami od +7 do +15, prechodne na juhu do +18°C. Počasí nocí v ďalších dňoch stále slabé mrazy najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku, na juhu len prízemné mrazy. Budú aj mierne zrážky, i keď nie každý deň. Keďže už budeme v búrkovej sezóne (búrková sezóna na Slovensku oficiálne začína už 1. apríla), naďalej sa ojedinele môžu vyskytnúť búrky, silné by byť nemali.


Informácie o aktuálnom a historickom počasí boli čerpané z webovej stránky ogimet.com. Predpoveď počasia bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: wetterzentrale.de, freemeteo.sk, ventusky.sk, accuweather.com

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 2
Celkom: 96792
Mesiac: 2323
Deň: 113