Choď na obsah Choď na menu
article preview

Máj začne prehánkami a búrkami

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 30.4.2022 21:44

Aktualizácia: 2.5.2022 20:54

Nedeľa 1. mája bude na Slovensku polooblačná až oblačná, popoludní a večer na západe a severe ojedinele s možnosťou prehánok či búrok. Ráno +12 až +4°C, cez deň +15 až +21°C. Slabý, na západe mierny JV vietor.

Týždeň od pondelka 2. mája do nedele 8. mája 2022 bude na Slovensku premenlivý. Rána a dopoludnia budú slnečné (ojedinele aj hmlisté), V priebehu poludnia a popoludnia však bude narastať kopovitá oblačnosť, z ktorej popoludní a večer sa môžu vyskytovať prehánky alebo búrky. Búrky budú v teplom a vlhkom vzduchu a budú veľmi lokálne, preto je ťažké odhadnúť, ktoré mestá a obce budú zasiahnuté a ktoré nie. Vyššia šanca na zrážky bude spravidla v kopcovitých a horských oblastiach, v nížinách ich bude menej - s výnimkou stredy a piatka, kedy ich aj v nížinách môže byť viac a búrky môžu byť ojedinele aj intenzívnejšie - sprevádzané prívalovými dažďami, krupobitím či silným vetrom - po ostatné dni týždňa šanca na silné búrky bude menšia, nie však nulová. Jarná búrková sezóna sa tak na Slovensku rozbehne na plný prúd. Vo štvrtok bude na Slovensku zrážok najmenej (možno sa nevyskytnú vôbec), od piatka aj počas celého víkendu opäť návrat búrok.

Nočné teploty budú zväčša bezpečne vysoko nad nulou (+12 až +5°C) - s výnimkou stredy a štvrtka, kedy na severe teplota môže klesnúť na +5 až +1°C, pri takejto teplote sa môže vyskytnúť aj prízemný mráz.

Denné teploty sa budú v tomto týždni pohybovať od +17 do +23°C, ojedinele až do +25°C. Cez víkend však bude chladnejšie, okolo +20°C na juhu, na severe okolo +15°C.

Tento týždeň prinesie premenlivý, slabý až mierny, vo štvrtok (južný) a cez víkend (severný) až čerstvý vietor. Samozrejme, treba brať na vedomie, že pri búrkach vietor môže meniť smery a jeho rýchlosť môže náhle a výrazne zosilňovať.

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 2
Celkom: 98732
Mesiac: 2263
Deň: 109