Choď na obsah Choď na menu
article preview

Mariánske leto pokračuje - ale už aj s búrkami, druhá polovica týždňa bude vyslovene jesenná

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 13.9.2021 21:00

Aktualizácia: 15.9.2021 19:15

Predchádzajúci týždeň sme si na celom Slovensku užili krásne slnečné počasie bez zrážok a s teplotami nad 25°C. Neskoré leto trochu znepríjemnili ranné mrazíky na severe Slovenska, alebo aj prízemné mrazíky, napr. vo Východoslovenskej nížine na juhovýchode Slovenska. Dnes začal nový týždeň, no slnečné a horúce počasie bolo už len na západe a juhu našej krajiny. Na severe a východe síce tiež teplota vystúpila na 22 až 28°C, popoludní sa tu ale objavili lokálne prehánky a búrky, ktoré priniesli aj schladenie.


FOTO: Prichádzajúca búrka od severozápadu z oblasti Volovských vrchov na našu meteorologickú stanicu v Košických Oľšanoch v pondelok 13.9.2021 o 14:45, autor: MeteoTropik.sk

V utorok a stredu bude počasie naďalej teplé s teplotami od 22 do 30°C. Rána budú teplotne v rozmedzí od 13 do 5°C. Prehánky a búrky sa na rozdiel od pondelka vyskytnú už len ojedinele, najmä v hornatých oblastiach stredného a severného Slovenska. Vietor bude prevažne slabý až mierny z južných smerov.

Situácia sa začne meniť vo štvrtok. Ráno a dopoludnia ešte polooblačno a bez zrážok s rannými teplotami 15 až 10°C. V priebehu dňa sa dostaneme na okraj výrazného studeného frontu (kde bude stále prevládať ešte teplé, ale už vlhké JZ prúdenie), ktorý ukončí neskoré, resp. mariánske leto. Vo štvrtok cez deň budeme ešte na jeho prednom okraji v teplom a vlhkom vzduchu, t.j. poobede bude teplo do 28°C, no treba rátať na celom Slovensku s lokálnymi predfrontálnymi prehánkami, ojedinele aj s búrkami - hlavne popoludní a bude aj veterno s južným vetrom v nárazoch do 55 km/h, na horách aj nad 70 km/h.

Neskoro večer a v noci na piatok výrazný studený front sem vpáli naplno - od západu sa postupne zamračí a najmä na západe sa začne južný vietor meniť na severozápadný – a ten môže opäť dosahovať nárazy aj do 60 km/h. K tomu sa na západe pridá dážď, prehánky, miestami búrky - ojedinele aj intenzívne (hlavne na juhu západného a stredného Slovenska). V priebehu noci a piatkového dopoludnia sa front presunie až nad stredné a severné Slovensko, popoludní dorazí aj na celý východ našej krajiny. Aj tu bude pršať, prípadne sa zablýska. Samozrejme, ani tu nebude chýbať chladný severný vietor s nárazmi do 60 km/h. Čo sa týka teplôt, v piatok ráno bude od 15 do 8°C, no cez deň sa oteplí už len na 15 až 23°C.

V sobotu za studeným frontom sa na západe a juhu vyčasí, ale na severe a východe naďalej bude veľa oblačnosti a stále budú hroziť zrážky v podobe dažďa či prehánok, len výnimočne aj búrok. Počasie sa tu zlepší až neskôr popoludní a večer. V nedeľu bude prevažne oblačno a ojedinele sa vyskytnú prehánky, najmä na strednom a severnom Slovensku. Vo vysokých polohách (nad 2 000 m) sa cez víkend pri prehánkach môžu vyskytnúť aj zmiešané či dokonca snehové prehánky. Víkendové rána budú na Slovensku v teplotnom rozmedzí 12 až 4°C, cez deň v sobotu a nedeľu v popoludňajších hodinách bude len od 12 do 19°C, na juhovýchode do 21°C, na juhu stredného a západného Slovenska do 23°C. Po oba dni bude fúkať mierny vietor severných smerov.

Na nástup babieho leta to nevyzerá ani budúci týždeň. Prvá polovica týždňa bude s prehánkami, druhá polovica bez zrážok s polojasnou až oblačnou oblohou. Budeme v severovýchodnom prúdení, takže budúci týždeň bude chladný, teploty cez deň len okolo 20°C na juhu (na severe len 10°C). Veľmi chladné budú aj rána a to od +7 do -2°C. Najmä cez deň bude fúkať aj nepríjemný chladný SV vietor.


Predpoveď počasia bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: wetterzentrale.de, freemeteo.sk, ventusky.com, accuweather.com.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 98585
Mesiac: 2187
Deň: 94