Choď na obsah Choď na menu
article preview

MIMORIADNE! Čakajú nás septembrové búrky, môžu byť silné!

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 8.9.2022 2:00

Po horúcom letnom počasí od júna do augusta k nám začiatkom septembra dorazilo výraznejšie ochladenie. V stredu 7. septembra prešiel teplý front (zrážky sa vyskytli len ojedinele) a vo štvrtok 8. septembra popoludní dorazí výrazný zvlnený studený front spojený s hlbokou tlakovou nížou nad Britskými ostrovmi. Medzi teplým a studeným frontom sa však nakrátko výrazne zosilní prílev pôvodom tropického vzduchu od juhu, a tak je šanca, že dnešný štvrtok prinesie na Slovensko prvý – ale zároveň i posledný tropický deň v tomto mesiaci s teplotou 30°C. Popoludní a večer dorazia búrky (niekde aj silné) a pôjde MOŽNO o poslednú výraznú vlnu búrok v tohtoročnej búrkovej sezóne, aj keď do konca septembra sa môže ešte zomlieť hocičo, keďže búrková sezóna na Slovensku sa oficiálne končí až 30. septembra. Dlhodobé výhľady síce zatiaľ nepočítajú s výraznou búrkovou činnosťou v druhej polovici septembra, no nedá sa na to spoľahnúť, tak dlhé predpovede sú často nepresné.

Vo štvrtok 8. septembra bude polooblačno až oblačno (zrána miestami hmla či nízka oblačnosť), popoludní a večer s početným dažďom, prehánkami a búrkami, ktoré môžu byť aj intenzívne – sprevádzané vysokou bleskovou aktivitou, úhrnmi zrážok 20 až 50 mm (pri supercelách ojedinele aj viac), krúpami s priemerom do 2 cm – ale v prípade supercelárnych búrok ojedinele do 4 cm. Pri búrkach sa môže vyskytnúť aj silný nárazových vietor s rýchlosťou do 80, v prípade superciel ojedinele až do 105 km/h. Predpovedné modely počítajú s najsilnejšími búrkami na západnom a južnom Slovensku, na severe je šanca na silné búrky menšia – s výnimkou Žilinského kraja, kde búrková situácia môže byť tiež rovnako nebezpečná ako na západe a juhu. Na západnom Slovensku sa prvé búrky môžu vyskytovať už krátko popoludní, v priebehu neskorého popoludnia a k večeru bude búrkovať aj stredné Slovensko. Na východné Slovensko búrky dorazia večer okolo 20. hodiny – s tým, že na Zemplín búrky dorazia až okolo 22. hodiny. Noc zo štvrtka na piatok tak bude na východe daždivá a miestami aj búrková (búrky na východe budú menej intenzívne oproti západnému a strednému Slovensku), studený front odíde najneskôr z oblasti Zemplína ďalej na Ukrajinu až v priebehu piatkového dopoludnia.
Čo sa týka teplôt počas štvrtkového rána, tie sa budú pohybovať od 18 do 12°C, najteplejšie bude na juhozápade. Najchladnejšie bude na severe, v horských dolinách teplota klesne na 11 až 7°C.
Denné teploty počas štvrtkového obeda sa budú pohybovať od 23 do 30°C, v priebehu popoludnia a večera od západu sa bude ochladzovať.
Počas štvrtka bude fúkať juhovýchodný vietor s rýchlosťou do 30, v nárazoch do 55 km/h, neskôr najmä na západnom Slovensku sa zmení na západný až severozápadný s rovnakou rýchlosťou ako pri juhovýchodnom smere (teda 30, nárazy 55 km/h). Pozor si však bude treba dávať počas búrok, kedy vietor môže výrazne zosilnieť.

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 5
Celkom: 98708
Mesiac: 2244
Deň: 104