Choď na obsah Choď na menu
article preview

Nepanikárte. V pondelok a utorok hrozia malé krúpy v prehánkach a búrkach

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 18.9.2022 20:00

Skôr, než si vysvetlíme, prečo sa môžu búrky a krúpy tvoriť aj v studenom počasí, na upokojenie musíme zdôrazniť, že čo sa týka škôd, tak očakávané malé krúpy s priemerom okolo 1 cm môžu spôsobiť len drobné poškodenia na rastlinách či plodoch (najmä tých mäkších), preto je zbytočné panikáriť a robiť nejaké veľké opatrenia. Poškodenie áut, striech, skleníkov a pod. nehrozí vôbec. Trochu nebezpečnejšie je to na jar, keď aj malé krúpy môžu mierne poškodiť kvety na rastlinách a stromoch, čo môže čiastočne znížiť úrodnosť. Teraz na jeseň táto možnosť našťastie odpadá. Predsalen, plody sú tvrdšie ako kvety, a tak plody vydržia viac.

Ďalej musíme zdôrazniť i to, že hoc prehánok bude v pondelok 19.9. a v utorok 20.9. na Slovensku veľa, neznamená to, že každá prehánka prerastie v búrku, alebo prinesie krupobitie. Pôjde skôr o lokálnu a ojedinelú záležitosť, takže nie je potrebné sa obávať, že tu budeme mať krúpovú „kalamitu“. Problém je len v tom, že je ťažké určiť, v ktorom konkrétnom meste/obci hrozia krúpy či búrka. Je potrebné sledovať meteorologické radary, napr. na webe SHMÚ a venovať pozornosť najmä červeným odrazom na radare. Sledujte aj oblohu. Ak sú oblaky veľmi veľké + veľmi tmavé, a zároveň z oblakov sa spúšťajú k zemi biele „závoje“ zrážok – to je ten najdôležitejší vizuálny parameter – znamená hrozbu krupobitia, viď. nižšie priloženú fotografiu.

Dnes (v nedeľu 18.9.) sa na viacerých miestach Slovenska vytvárali prehánky, sem-tam búrky. Pri prehánkach a búrkach sa ojedinele vyskytli aj malé krúpy s priemerom okolo 1 cm. Fotky a videá dnešných krupobití si môžete pozrieť tu: https://www.facebook.com/meteotropik.sk/posts/1064561860931471

Situácia sa nezmení ani v pondelok a utorok (19. a 20.9.), skôr naopak – krúpových prehánok a búrok pribudne trošku viac. Prečo je/bude tomu tak? V chladnom, vlhkom a morskom vzduchu od severozápadu – so silnejším prúdením, s rastúcou výškou v atmosfére dochádza k výraznému vertikálnemu teplotnému gradientu, čo vynucuje tvorbu kopovitej až búrkovej oblačnosti i v studených podmienkach – t.j. vôbec nie je potrebné na tvorbu búrok a krúp, aby bolo teplo či horúco; stačí silné prúdenie, veľký teplotný kontrast vo výškach atmosféry, dostatok vlhkosti, nízky tlak vzduchu (v pondelok a utorok budeme pod vplyvom hlbokej TN nad Ukrajinou a po jej zadnej strane k nám bude prúdiť vzduch od Baltského až Severného mora), a hneď sú búrka či krúpy možné aj v jeseni či v zime i pri veľmi nízkych teplotách, ako je/bude tomu i teraz. Najdôležitejší na tvorbu krúp je fakt, aby nulová izoterma v atmosfére bola veľmi nízko – napr. v dnešnú nedeľu je vo výške 1 500 m, v pondelok a utorok bude vo výške len 1 200 m. Od tejto výšky v prehánkových a búrkových oblakoch mrzne, v tejto výške sa tvoria snehové zrážky, no pri silnejších výstupných prúdoch v oblakoch aj krúpy. Kým snehové zrážky sa cestou k zemi do nižších polôh roztopia, krúpy (kvôli svojmu väčšiemu objemu i nízkej teplote vzduchu) sa roztopiť nemusia, a tak dopadnú na zem i do nižších polôh. Občas medzi zrážkami v oblakoch „preletia iskry“ a dôjde k bleskom a hromom, čiže k búrke. Vzhľadom na veľmi nízku nulovú izotermu však búrka nie je výhradnou podmienkou na tvorbu krúp. Krúpy sa tak môžu vyskytnúť aj v „obyčajnej“ prehánke, vtedy hovoríme o krúpovej prehánke. Nie je tak potrebný nárast oblakov do veľkých vertikálnych výšok ako v lete a nie sú k tomu potrebné ani elektrické výboje.

Výhodou krúpových prehánok a búrok v studenom vzduchu je to, že krúpy sú zväčša malé s priemerom okolo 1 cm. Nevýhodou je, že pri silnejšej intenzite zrážok ich môže napadnúť väčšie množstvo a na zemi môže prechodne vzniknúť 1-2 cm krúpová vrstva, stáva sa to však zriedkavo. V tomto prípade je treba byť na cestách opatrný.

Počas pondelka a utorka budú rána veľmi chladné s teplotami od 9 do 2°C, na severe sa môže vyskytnúť aj prízemný mráz. Denné teploty počas týchto dvoch dní pri premenlivej oblačnosti s prehánkami vystúpia na 7 až 15°C. Po oba dni bude fúkať mierny severozápadný vietor, prechodne s nárazmi do 55 km/h.

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 98273
Mesiac: 2099
Deň: 73