Choď na obsah Choď na menu
article preview

Numerické modely nečakane začali strašiť so zimou na Veľkú Noc, panike však neprepadajme

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk; piatok 26. marec 2021  23:50

Po nie veľmi príjemnom marci sa v modeloch konečne objavila veľká šanca na definitívny nástup jari, a to aj počas Veľkonočných sviatkov – so slnečným počasím a teplotami okolo +20°C. Žiaľ, s približujúcimi sa sviatkami niektoré modely začali otáčať a s novými numerickými výstupmi aj naďalej pritvrdzujú, že napokon na Veľkú Noc nás zrejme môže zastihnúť zimné počasie. V bláznivom apríli je možné všetko. Ostáva nám už len dúfať, že do týždňa sa predpovede „ukľudnia“ a vrátia aspoň čiastočne k normálu. Aj preto predpovede na V. Noc budeme ešte upresňovať v najbližších dňoch. Zatiaľ panika nie je namieste, modely sa budú korigovať.

Cez víkend (27.-28. marca) nás čaká prechod studeného frontu. V sobotu najmä na západnom, strednom a severnom Slovensku pri zväčšenej oblačnosti sa bude vyskytovať dážď, prehánky, môžu sa vyskytnúť aj búrky. Pozor aj na veľmi silný vietor! Na východe bude zväčša polojasno, zrážky dorazia až neskoro večer a tu studený front prejde v noci zo soboty na nedeľu. V nedeľu ráno ešte možnosť slabých zrážok na Zemplíne, v priebehu dňa od západu oblačnosť začne ubúdať. V sobotu cez deň +12 až +17°C pri miernom až čerstvom J vetre, v nedeľu za frontom cez deň len +5 až +12°C pri miernom SZ vetre. Po oba víkendové dni v noci hrozí mráz najmä v horských oblastiach severného, stredného a východného Slovenska (okolo -3°C), na zvyšku územia v nižších polohách to bude od 0 do +7°C v najteplejších oblastiach na južnom Slovensku.

V pondelok a utorok (29.-30. marca) nás čaká premenlivá oblačnosť s miestnymi slabými zrážkami – v pondelok najmä na severe, v utorok najmä na východe Slovenska. Po oba dni na severe a východe Slovenska tak bude oblačnejšie a chladnejšie, denné teploty budú len od +5 do +12°C – v utorok na Zemplíne len do +10°C. Na západnom Slovensku po oba dni bude prevažne polooblačné počasie a zrážky len výnimočne, a tak tu teploty v pondelok môžu atakovať +15°C, v utorok dokonca +20°C. V pondelok ráno môže byť mráz na viacerých miestach Slovenska od -5°C do -1°C, ale na južnom Slovensku bude teplota od 0 do +3°C, pri tejto teplote sa môže vyskytnúť len prízemný mráz. V utorok ráno už bude výrazne teplejšie, v horských oblastiach na severe okolo 0°C, na zvyšku Slovenska +3 až +8, na západnom Slovensku dokonca do +11°C.

V stredu (31. marca) nás čaká málooblačné počasie, len na východe môže byť zväčšená oblačnosť a tu sa môžu vyskytnúť ojedinele slabé prehánky. Denná teplota +11 až +17°C, na západe do +21°C. Teplo bude aj v noci – od +2°C na severe do +10°C na juhozápade Slovenska.

 

VEĽKONOČNÉ SVIATKY

Na Zelený štvrtok (1. apríla) vyvrcholí prílev teplého, pôvodom tropického vzduchu od juhu až juhozápadu, zároveň od severozápadu sa bude blížiť studený front. Čaká nás spočiatku slnečné, neskôr od severu postupne polooblačné až oblačné a veterné počasie (vietor z J/JZ smeru). Na celom južnom Slovensku budú atakované teploty +20°C, na juhozápade dokonca ojedinele do +22°C. Na zvyšku Slovenska to bude od +15 do +19°C, len na Orave okolo +12°C. Popoludní a večer severozápad a sever Slovenska zasiahnu prvé zrážky vo forme dažďa, prehánok a ojedinele aj búrok. Neskoro večer najmä na Záhorí sa rozfúka dosť čerstvý SZ vietor, aj s nárazmi a konvektívne zrážky (prehánky, búrky) sa môžu vyskytnúť aj tu. Čo sa týka teplôt počas štvrtkového rána, vďaka pribúdajúcej oblačnosti a silnejúcemu vetru nehrozia mrazy ani na severe Slovenska, tam očakávame okolo +5°C, na juhozápade Slovenska až do +11°C.

Na Veľký piatok (2. apríla) sa bude studený front vlniť nad nami. Už v noci zo štvrtka na piatok od západu až severozápadu začne prudko klesať hranica sneženia z 2 400 m na 500-700 m. Pri rannej teplote +1 až +4°C tak bude v týchto polohách snežiť. V nižších polohách pod 500 m bude pršať, avšak na Záhorí sa môže vyskytnúť dážď so snehom, na vrcholoch Malých Karpát aj sneženie. Na zvyšku územia očakávame menej zrážok a budú len dažďové, na juhovýchode teploty môžu atakovať +15°C a v teplom a vlhkom vzduchu sa tu môžu tvoriť prehánky a búrky.

Na Bielu sobotu, Veľkonočnú nedeľu a Veľkonočný pondelok (3.-5. apríla) sa predpovedné modely rozchádzajú. Kým americký model GFS sa prikláňa k teplejšiemu počasiu s teplotami okolo +15°C a s polooblačnou oblohou so slabými prehánkami či búrkami, európsky model ECMWF čaká veľmi sychravé až zimné počasie s možnosťou snehových či zmiešaných prehánok – a to dokonca aj v nížinách, najmä na juhovýchodnom Slovensku. Samozrejme k tomu nebudú chýbať ani nízke teploty do +9°C, na severe o 6°C menej a do toho S/SZ vietor. Aj model GEM sa prikláňa k tejto chladnej variante.

Držme si palce, aby najbližšie dni sa modely spamätali a ochladenie najlepšie zmazali, prípadne aspoň zmiernili.

 

Predpoveď počasia bola zostavená na základe voľne dostupných numerických modelov na internete: ventusky.com, wetterzentrale.de

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 2
Celkom: 98672
Mesiac: 2221
Deň: 110