Choď na obsah Choď na menu
article preview

Od búrok si oddýchneme, ale len nachvíľku

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 21.7.2021 12:00

Predchádzajúcich 10 dní skoro každý deň boli na Slovensku silné búrky, ktoré spôsobovali veľké škody na úrode a na majetku. Ako to pri búrkach býva zvykom, každý deň bola zasiahnutá iná oblasť, niektoré sa búrok ani nedočkali – čo je na druhej strane aj dobre, keďže boli silné – takýchto oblastí bez búrok však zostalo pomerne málo.

Od stredy 21. júla do soboty 24. júla v chladnejšom a suchšom vzduchu od severu nás čaká prevažne polooblačné počasie, prehánky sa vyskytnú len ojedinele – hlavne na severe. Búrky sa už vyskytovať nebudú. Nočné teploty od 6°C na severe do 16°C na juhu a cez deň od 20°C na severe do 28°C na juhu, v sobotu je možných aj 30°C. Do piatka vietor prevažne severný (mierny), v sobotu sa začne meniť na južný.

Od nedele 25. júla, kedy máme v kalendári Jakuba (pranostika hovorí: Na Jakuba, hrom do duba!) sa vráti teplý, ale aj vlhký vzduch od juhu, ktorý zotrvá aj počas budúceho týždňa. Každý deň nás tak čaká obohraná pesnička – ráno a dopoludnia málo oblačnosti, popoludní a večer zväčšená kopovitá oblačnosť a opäť sa budú miestami vyskytovať prehánky a búrky, ojedinele opäť aj silné. V nedeľu by sa búrky mali vyskytovať hlavne v západnej polovici Slovenska, v pondelok na strednom a východnom Slovensku, večer a v noci ale aj na severozápadnom a severnom Slovensku – a tu sa môžu búrky vyskytovať aj počas utorka, na ostatnom území v utorok zväčša bez zrážok. V stredu budú búrky hroziť na celom území, vo štvrtok hlavne v hornatých oblastiach. Ide len o predbežné určenie miest, ktoré môžu búrky zasiahnuť, situáciu budeme každý deň upresňovať na našej Facebookovej stránke. Nočné teploty v týchto dňoch (od nedele) od 12 do 19°C, na juhu ojedinele aj tropická noc (20°C). Cez deň teploty od 25 do 34°C, v utorok na juhu ojedinele 35°C – takáto vysoká teplota môže zotrvať na juhovýchode aj počas stredy, na ostatnom území 25 až 30°C, na krajnom severozápade môže byť počas dňa aj chladnejšie (slabo pod 25°C). Počas týchto dní vietor bude fúkať prevažne z južných smerov, len v stredu a vo štvrtok najmä na západe bude fúkať od severozápadu.

 

Predpoveď počasia bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: wetterzentrale.de, freemeteo.sk, ventusky.com, accuweather.com.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 3
Celkom: 98770
Mesiac: 2277
Deň: 119