Choď na obsah Choď na menu
article preview

Predpoveď počasia od 27.1. do 6.2.2022

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 27.1.2022 12:55

Minulý týždeň počasie bolo dynamické – na mnohých miestach Slovenska sa vyskytovali snehové prehánky či dokonca aj snehové búrky sprevádzané blýskaním, hrmením a snežením súčasne, alebo padali snehové krúpky, niekde aj ľadové krúpy.
Tento týždeň neprináša až takú dynamiku. Na juhu a západe sneh chýba, na východe je to lepšie a najlepšie je na tom severné Slovensko. Na mnohých miestach Slovenska tento týždeň prevažuje aj nízka oblačnosť, slnečný bol len pondelok.


FOTO: Kopovitá oblačnosť v okolí Nitry 20.1.2022; za fotku ďakujeme nášmu fanúšikovi s nickom „jacuzy". :-)

Dnes (štvrtok 27.1.) prevažuje oblačné až zamračené počasie, večer od severu prídu aj zrážky – najviac ich bude na severe, najmenej na juhu, dokonca na západe nebude snežiť/pršať vôbec. Tam, kde budú zrážky, pod 500 m sa môže vyskytnúť aj dážď so snehom či dážď (aj mrznúci). Denná teplota vystúpi na 0 až +7°C, na severe a východe -5 až 0°C. Fúkať bude slabý až mierny JZ/Z vietor, na horách s nárazmi okolo 70 km/h.

V piatok (28.1.) na západe a juhu polooblačné, na ostatnom území oblačné až zamračené počasie a najmä na severe a východe od 500 m sneženie, nižšie dážď so snehom alebo dážď (aj mrznúci). Ranné teploty od +3 na západe do -3°C na východe, avšak na severe -7 až -5°C. Cez deň +1 až +6°C, na severe a východe -3 až +3°C. Mierny až čerstvý SZ vietor s nárazmi do 70 km/h, na horách aj nad 100 km/h. V Košickej kotline a na Dolnom Zemplíne spočiatku slabý J vietor, popoludní a hlavne večer aj tu sa zmení na SZ a výrazne zosilnie.

V sobotu (29.1.) spočiatku jasno až polooblačno, v priebehu popoludnia oblačno až zamračené a postupne od severozápadu na mnohých miestach sneženie, na západe aj dážď so snehom alebo dážď – ojedinele mrznúci. Na východe snehové zrážky až vo večerných hodinách, ktoré sa v noci na nedeľu ojedinele môžu zmeniť na zmiešané či mrznúce. Ráno -8 až -3°C, na juhozápade okolo 0°C, v horských oblastiach na severnom a strednom Slovensku okolo -10°C. Cez deň -2 až +3°C, na severe a východe -5 až +1°C. Ráno čerstvý SZ vietor, ktorý v priebehu dňa ustane, večer však opäť zosilnie a zmení sa na JZ smer.

V nedeľu (30.1.) ráno a dopoludnia oblačná až zamračená obloha, popoludní a večer miestami zmenšená oblačnosť. Ráno a dopoludnia miestami (mrznúci) dážď, alebo dážď so snehom, od 1 000 m sneženie. Ráno -3 až +2°C, na západe +3 až +7°C. Cez deň +1 až +6°C, na severe Banskobystrického kraja, v Žilinskom kraji a na severe Prešovského kraja okolo 0°C. Na západnom Slovensku do +8°C. Spočiatku mierny až čerstvý Z/JZ vietor, ktorý sa v priebehu dňa zmení na SZ a výrazne zosilnie na celom Slovensku, nárazy môžu dosahovať 55 až 85 km/h. Na horách nárazy okolo 125 km/h!

Budúci týždeň modely pôvodne avizovali silné mrazy okolo -20°C, posledné 2 dni modely radikálne otočili a predbežne to vyzerá skôr na teplejšie Hromnice – hlavne na západnom a južnom Slovensku.

V pondelok (31.1.) sa oblačnosť prechodne zmenší, len na severe sa ojedinele vyskytnú slabé zmiešané alebo snehové prehánky. Nočné teploty stále môžu klesať na -10°C v oblasti hôr, na juhozápade mrznúť nebude, očakávame teploty okolo +3°C. Na východe bude vládnuť inverzia – nízka oblačnosť a teploty len okolo 0°C. Spočiatku dňa na mnohých miestach veterno (dosť čerstvý SZ vietor), v priebehu popoludnia a večera vietor zoslabne na celom území.

V utorok (1.2.) nás čaká polooblačno až oblačno, zrážky len výnimočne. Na východe miestami zamračené nízkou oblačnosťou. Až neskoro večer na západe sa môže vyskytnúť slabý dážď alebo dážď so snehom. Ráno -7 až +1°C, na severe do -12°C. Cez deň na západe a juhu +2 až +5°C, na severe a východe -5 až +1°C. Po celý deň slabý vietor severných smerov.

Na Hromnice v stredu 2. februára nás čaká prevažne zamračené počasie, večer na juhu ojedinele zmenšená oblačnosť. Na západnom a strednom Slovensku na mnohých miestach zrážky, na východe menej zrážok. Na západe bude od rána pršať, na strednom a severnom Slovensku snežiť, v priebehu dňa na juhu Banskobystrického kraja a neskôr večer aj na východe do 800 m dážď alebo dážď so snehom. Južný, neskôr západný vietor, s nárazmi do 65 km/h, na horách do 90 km/h.

V ďalších dňoch budúceho týždňa od 3. do 6. februára nás čaká prevažne inverzný charakter počasia – nízka oblačnosť, hmly, ojedinele mrholenie. Ranné teploty od -7 na severe do +5°C na juhozápade. Denné teploty od 0 do +8°C. Budúci víkend predbežne sa čaká silný prílev teplého vlhkého vzduchu od juhu až juhozápadu, kedy v JZ časti Slovenska môžu teploty vystúpiť nad +10°C. Oteplí sa aj na východe na teploty +3 až +7°C. Čaká sa aj dážď, sneženie len vo vysokých polohách. Opäť však bude veľmi veterno, najmä na západnom a východnom Slovensku a aj na horách.

 

Informácie o aktuálnom a historickom počasí boli čerpané z webovej stránky ogimet.com. Predpoveď počasia bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: wetterzentrale.de, freemeteo.sk, ventusky.com, accuweather.com.

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 98057
Mesiac: 2088
Deň: 66