Choď na obsah Choď na menu
article preview

Konečne zaprší na celom Slovensku!

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 29.7.2022 20:25

Aktualizácia: 30.7.2022 11:45

Po veľmi dlhej dobe sme sa dočkali zrážok na Slovensku. Prší na celom západe a časti stredného Slovenska. Tam, kde neprší (najmä na východe), netreba zúfať, aj tu sa dážď dostaví.

V sobotu do večera postupne na celom Slovensku treba počítať s dažďom, prehánkami a búrkami – ktoré môžu byť aj intenzívne (silné blesky, prietrž mračien, ľadovec či víchor).

Počas nedele sa na zvlnenom studenom fronte prehĺbi tlaková níž (v oblasti nad Maďarskom a bude sa presúvať nad Ukrajinu), ktorá sa bude pretáčať, a tak prinesie ďalšie zrážky, najmä na sever, stred a východ Slovenska, na západe počas nedele a pondelka menej zrážok. Pršať bude aj v noci z nedele na pondelok a v pondelok dopoludnia (najmä na východe), popoludní zrážky ustanú. V nedeľu stále hrozí riziko aj silnejších búrok, v pondelok sa búrky už vyskytovať nebudú.

Počas týchto troch dní spadne na Slovensku od 20 do 50, v prípade silného trvalého dažďa a búrok ojedinele až do 100 mm.

Čo sa týka teplôt, v noci z piatka na sobotu sa môže na juhu vyskytnúť tropická noc, inde bude od 19 do 13°C, v nedeľu a pondelok ráno na Slovensku od 17 do 10°C. V sobotu najmä na juhu a východe cez deň teplota až do 33°C, na západe chladnejšie, pod 30°C. V nedeľu denná teplota 20 až 28°C, v pondelok 21 až 28°C, na juhozápade ojedinele do 30°C.

Vietor v sobotu na západe bude fúkať Z až SZ s rýchlosťou do 50 km/h, na ostatnom území slabý premenlivý vietor, pri búrkach samozrejme zosilnie. V nedeľu SZ vietor môže na celom území v nárazoch dosahovať až 65 km/h (pri búrkach i viac). V pondelok bude v nižších polohách spočiatku fúkať slabý až mierny SZ vietor, na horách môže dosahovať nárazy 70 km/h, v najvyšších polohách i viac. Popoludní SZ vietor opäť zosilnie aj v nižších polohách a v nárazoch môže dosahovať rýchlosť 50 km/h.

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 2
Celkom: 98569
Mesiac: 2175
Deň: 84