Choď na obsah Choď na menu
article preview

Prichádza prudká zmena počasia - studený front + tlaková níž!

Autor: Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk 24.9.2020 23:55

AKTUALIZÁCIA 28.9.2020 12:00 :

Aktuálne máme na Slovensku prevažne oblačné až zamračené počasie, hlavne na západnom a strednom Slovensku aj s...

Uverejnil používateľ MeteoTropik.sk Pondelok 28. septembra 2020

________________________________________________________________________________________________________

AKTUALIZÁCIA 27.9.2020 23:40 :

 

________________________________________________________________________________________________________

AKTUALIZÁCIA 26.9.2020 21:00 :

Dnes cez Slovensko prechádzal zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou nad Dánskom, medzitým sa prehĺbila tlaková níž aj na Jadrane a postupovala smerom na severovýchod. Realita však bola iná, ako čakali modely. Dnes malo byť daždivo na celom území Slovenska. Bolo tomu však len v noci a ráno, cez deň sa zrážky posunuli viac na východ ako sa čakalo - teda až na Ukrajinu. A tak dnes na Slovensku hlavne popoludní väčšinou nepršalo a inak tomu nie je ani teraz večer. Na západe Slovenska boli len slabé prehánky popoludní. Dlhšie pršalo len na Zemplíne, túto oblasť okrajovo zasiahlo zrážkové pásmo na Ukrajine. No veľa z neho nenapršalo ani na Zemplíne, najsilnejšie zrážky sa odohrávali priamo na Ukrajine, v Zakarpatskej oblasti a pozdĺž smerom na juh cez Rumunsko. Karpaty v tejto oblasti produkovali celkom silné zrážky, aj búrky. Tam spadlo toľko, koľko malo spadnúť u nás - teda okolo 50 mm, niekde aj viac.

Obr.1: Táto zrážková vlna nezasahuje nad Slovensko (teda len veľmi okrajovo zasahuje nad Zemplín), ale nad západnú Ukrajinu. (Zdroj: ventusky.com)

Včera cez deň, v noci a dnes ráno boli najsilnejšie zrážky z celého Slovenska v Trenčianskom kraji. Prispeli k tomu aj včerajšie večerné silné búrky. V tejto oblasti spadlo podľa SHMÚ automatických staníc až 50-70 mm zrážok, najviac vo Valaskej Belej v okrese Prievidza a to dokonca až 84,9 mm zrážok. Na strednom Slovensku spadlo od 10 do 30 mm. Na východe spadlo okolo 15 mm, ale na Zemplíne až 23 mm - pršalo tam až do večerných hodín, na H. Zemplíne prší aj teraz. Najviac zrážok na východe spadlo v oblasti Slovenského Rudohoria a to až okolo 40 mm, a to najmä v nočných hodinách, aj ráno.

Ako bude ďalej? Zrážkové pásmo, ktoré malo byť dnes nad Slovenskom aj vo večerných hodinách sa v noci malo pretáčať hlavne na východ Slovenska a zajtra (nedeľa) malo pôvodne najviac pršať práve na východe SK. Keďže je už pásmo na Ukrajine, bude sa pretáčať tam, a potom bude smerovať do Poľska. To znamená, že zajtra na východe moc pršať nebude, jedine na Hornom Zemplíne slabé zrážky. V Košickom kraji sa dokonca môže zmenšiť aj oblačnosť. Na Zemplíne v túto noc môže stále slabo pršať z pretáčajúceho sa frontálneho systému na Ukrajine, inde nočné zrážky len ojedinele.

Obr.2: Frontálna zóna sa bude pretáčať v protismere hodinových ručičiek tlakovej níže a zasiahne hlavne Poľsko. (Zdroj: ventusky.,com)

V nedeľu večer cez Chorvátsko a Maďarsko príde ďalšie zrážkové pásmo a v priebehu noci a rána zasiahne hlavne západ a stred Slovenska, tam bude celkom slušne pršať. Niečo sa ujde aj východu, hlavne v pondelok cez deň, opäť tu však bude zrážok málo, najmenej na Zemplíne. Večer v pondelok model ALADIN čaká prechod konvektívneho systému s prehánkami a búrkami cez východ Slovenska, ostatné modely však tento systém odkláňajú nad západnú Ukrajinu, takže situácia nie je jednoznačná, ale väčšina modelov sa prikláňa na druhú stranu - teda prechod konvektívneho systému cez Zakarpatskú oblasť na Ukrajine.

Obr.3 a 4: V priebehu noci z nedele na pondelok sa presunie ďalšie zrážkové pásmo z Jadranu cez Maďarsko až nad Slovensko (hlavne západ a stred), a potom ďalej do Poľska. (Zdroj: ventusky.com)

Aj vietor nebude až tak silný, ako sa čakalo, po teplotnej stránke bude v najbližších 2 dňoch ráno od 5°C na severe do 13°C na juhu a cez deň od 13°C na severe do 20°C na juhu. Snežiť bude len vo vysokých polohách.

Obr.5: Prechod konvektívneho systému v nedeľu večer cez východné Slovensko podľa slovenského modelu ALADIN od SHMÚ. Ostatné modely však tento scenár negujú a prikláňajú sa k odklonu týchto zrážok nad Zakarpatskú oblasť na Ukrajine. (Zdroj: shmu.sk)

________________________________________________________________________________________________________

Pôvodný článok z 24.9.2020 23:55 :

Opäť prichádza veľká zmena počasia. Po niekoľkých teplých pracovných dňoch nás čaká dlhšie obdobie chladna, dažďa a vetra.

Z oblasti Beneluxu a Dánska, kde je hlboká tlaková níž sa až do Stredomoria ťahá výrazný zvlnený studený front, na ktorom sa prehĺbia ďalšie tlakové níže - jedna nad strednou Európu už teraz počas víkendu, druhá počas budúceho pracovného týždňa nad Balkánom. A aby toho nebolo málo, budúci víkend sem zo západnej Európy vpáli ďalšia tlaková níž s frontálnym systémom zo západnej Európy.

Rozloženie tlakových útvarov na sobotu ráno 26.9.2020 5:00 (Zdroj: freemeteo.com)

 

Od piatka (25.9.) do nedele (27.9.) nás čaká zamračené počasie s dažďom. V piatok na východe ešte môže byť menej oblakov a zrážky sa vyskytnú len miestami (hlavne popoludní a večer). V noci na sobotu bude zrážok viac už aj na východe a cez deň sa vyskytne dážď už na celom území. Najsilnejšie zrážky budú v piatok na západe, v sobotu na strednom Slovensku, v nedeľu na východe. Na západe v nedeľu sa môže prechodne oblačnosť aj zmenšiť a zrážok bude menej. Počas všetkých týchto 3 dní hrozia na Slovensku aj ojedinelé búrky, môžu byť sprevádzané hlavne prívalovými dažďami, výnimočne sa vyskytnú aj krúpy či silný nárazový vietor (hlavne na čele frontu). Zvlášť zajtra na západnom Slovensku pozdĺž Trenčianskeho, Trnavského a Nitrianskeho kraja model FreeMeteo.com má aj výstrahu na búrky (mierne nebezpečie). Vietor bude po všetky 3 dni mierny až silný, južný sa postupne zmení na severný a zosilnie. Na horách nárazy vetra môžu dosahovať až 100 km/h. Snežiť bude len od 2 000 m.n.m. Po teplotnej stránke počas týchto 3 dní sa bude ochladzovať - v piatok od 15°C na severe do 20°C na juhu, na krajnom východe do 25°C. V sobotu od 13°C na severe do 18°C na juhu. Na východe môže byť aj teplejšie. V nedeľu na severe cez deň len okolo 8°C, na juhu do 15°C. Čo sa týka nočných teplôt, v piatok ráno na juhu môže byť aj nad 15°C, na severe okolo 10°C. V sobotu ráno už len 8 až 13°C, na krajnom juhovýchode ojedinele do 15°C. V nedeľu ráno od +3°C na severe do +8°C na juhu.

Počas týchto 3 dní môže na Slovensku spadnúť od 20 do 50 mm zrážok, na západe a severe aj viac. Môžu sa tak naplniť aj vodné toky až do povodňových stavov, keďže zrážky budú pokračovať aj v novom týždni..

Predpoveď + výstraha na piatok 25.9.2020 (Zdroj: freemeteo.com)

 

Animácia zrážok na aktuálny víkend podľa modelu ICON (Zdroj: ventusky.com)

 

Budúci týždeň (28.9-4.10.2020)

Od pondelka až do konca týždňa každý deň hrozia zrážky - aj keď už so slabšími úhrnmi (okolo 20 mm). Búrky sa vyskytnú už len veľmi výnimočne, skôr vôbec. A zostane chladno. Na severe Slovenska cez deň len slabo nad 10°C, na juhu ledva do 20°C. Vietor len mierny. V noci bude od 5°C na severe do 10°C na juhu. Snežiť bude len v najvyšších nadmorských výškach Tatier. Vďaka oblačnosti mrazy nehrozia ani na severe v nižších polohách.

Animácia zrážok na nový týždeň 28.9.-4.10.2020 podľa modelu GEM (Zdroj: ventusky.com)

 

Predpoveď bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: freemeteo.com, ventusky.com, accuweather.com, wetterzentrale.de

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 98853
Mesiac: 2298
Deň: 91