Choď na obsah Choď na menu
article preview

Slovensko čaká prvá vlna horúčav

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 16. jún 2021 o 9:30

Po chladnej jari k nám dorazilo vytúžené leto, teraz prichádzajú na rád dokonca aj prvé horúčavy v tomto roku.

30°C by sme mohli zaznamenať už dnes (streda 16.6.) a to najmä na juhozápadnom a západnom Slovensku. Najväčší kandidáti sú konkrétne Záhorie a juh Podunajskej nížiny. Na zvyšku Slovenska bude chladnejšie, od 23°C na severe do 28°C na krajnom juhovýchode Slovenska. Prevažovať dnes bude slnečná až málooblačná obloha, len v horských oblastiach severného, prípadne aj stredného Slovenska sa popoludní môže prechodne vytvoriť aj kopovitá oblačnosť a ojedinele sa vyskytne aj slabá prehánka. Vietor bude fúkať slabý premenlivý, len na východe mierny severovýchodný.

Vo štvrtok 17.6. bude naďalej slnečno (ráno na strednom a východnom SK ojedinele hmly), popoludní najmä na strednom a severnom Slovensku opäť viacej kopovitej oblačnosti s možnosťou prehánok. Už aj na severe by mali teploty atakovať letných 25°C, na juhu a juhozápade to môže ísť do 32°C, už aj na krajnom juhovýchode do 30°C. Pofukovať bude na západnom Slovensku slabý JV vietor, na strednom Slovensku slabý V vietor a na východe naďalej slabý až mierny SV vietor.

V piatok 18.6. bude slnečno a bez zrážok. Teploty od 25°C na severe až do 33°C na celom južnom Slovensku vrátane juhu Košickej kotliny a celej Východoslovenskej nížiny. Pofukovať bude mierny vietor - na západnom Slovensku juhovýchodný, na východnom skôr severovýchodný. Na strednom Slovensku slabý východný vietor.

V sobotu 19.6. očakávame prevažne malú oblačnosť, popoludní a večer najmä na strednom Slovensku zväčšená oblačnosť a tu sa ojedinele vyskytnú prehánky, alebo búrky. Naďalej teplo, od 25 do 33°C. Slabý premenlivý, na severovýchode mierny V vietor.

V nedeľu 20.6. slnečno, popoludní opäť zväčšená oblačnosť s možnosťou búrok z tepla - najmä na severnom Slovensku, ale aj na krajnom východe Slovenska (región Zemplína). Teplota naďalej od 25 do 33°C, na juhozápade ojedinele až do 35°C. Slabý, na juhozápade mierny až čerstvý JV vietor.

Čo sa týka nočných teplôt od štvrtka 17.6. do nedele 20.6., keďže budeme vo veľmi teplom, až tropickom vzduchu, rána budú teplé - a to aj na severe Slovenska, kde môžeme teploty očakávať od 13 do 10°C. Na zvyšku Slovenska od 19 do 13°C. Na juhu Slovenska sa najmä cez víkend môže ojedinele vyskytnúť aj tropická noc, t.j. teplota neklesne pod hranicu 20°C.

Budúci týždeň sa horúčavy trošku zmiernia z 35 na 30-32°C a v atmosfére bude viac vlhkosti, t.j. je treba rátať s častejšími prehánkami a búrkami a to už aj v nížinných oblastiach, nielen na horách. Bude aj dusno. Na južnom Slovensku v pondelok a utorok naďalej budú hroziť tropické noci.

 

Predpoveď počasia bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: wetterzentrale.de, freemeteo.sk, ventusky.com, accuweather.com.

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 98788
Mesiac: 2273
Deň: 101