Choď na obsah Choď na menu
article preview

Slovensko zasiahlo neskoré leto, ale pozor na prízemné mrazy v nížinách

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 6.9.2021 20:20

Po daždivom auguste s chladnými dňami v poslednej dekáde mesiaca začal nový mesiac – september, ktorý v meteorológii považujeme už za jesenný mesiac – a jeho prvou fázou je tzv. neskoré leto, alebo aj mariánske leto; termín babie leto sa má správne používať až v závere septembra a v priebehu októbra.

No počasie od predchádzajúceho víkendu nám prináša slnečné, teplé dni a bez zrážok. Na juhozápade sa teploty šplhajú až nad +25°C, inde je to zväčša od +18 do +25°C.

Takéto príjemné a stabilné počasie tak skoro neskončí, našťastie – predbežne vydrží až do polovice septembra. Škoda len, že žiaci už musia navštevovať školy a nemôžu si naplno vychutnať pekné počasie, ktoré im v závere augusta chýbalo.

Jedinou chybou týchto dní sú okrem ojedinelých ranných hmiel aj prízemné mrazíky. Dnes ráno (pondelok 6.9.) sa prízemný mráz vyskytol dokonca aj v nížinnej oblasti, napr. okolo Trebišova. Pri zemi mrzlo aj v oblasti Kamenice nad Cirochou. Na severe Slovenska, napr. v Poprade na letisku bol dnes slabý mráz nielen pri zemi, ale aj vo výške 2 m nad zemou, kde na letisku namerali ranné minimum -0,6°C. Mrzlo aj v iných horských oblastiach, napr. vo Vernári teplota klesla len na -1,7°C.

Takéto prvé mrazíky (na juhu prízemné) sa môžu vyskytnúť aj v najbližších dňoch, no cez deň bude teplota vystupovať na 20°C, na juhu aj nad 25°C.


FOTO: MeteoTropik.sk

Predpoveď počasia na tento týždeň až do nedele 12. septembra je pomerne krátka:

Čaká nás prevažne slnečné počasie, len ojedinele môže byť v priebehu dňa zväčšená oblačnosť, zrážky však tento týždeň nehrozia (s výnimkou nedele, kde sa ojedinele môžu vyskytnúť prehánky či búrky, najmä na západe, vďaka rozpadávajúcemu sa studenému frontu; teplé počasie to však neovplyvní). Ráno sa môže vyskytovať ojedinele hmly, ale aj nízke oblaky, tie sa však rýchlo rozplynú.

Čo sa týka teplôt, tak ráno na severe môže teplota klesnúť od utorka do štvrtka na +3 až -3°C, na juhu bude od +9°C do +4°C – aj tu však hrozí prízemný mráz, hlavne v Juhoslovenskej kotline, Košickej kotline a vo Východoslovenskej nížine. Od piatka budú noci teplejšie – od +5°C na severe do +13°C na juhu. Cez dni tohto týždňa bude teplo, od +18 až +22°C na severe do +23 až +28°C na juhu, medzi piatkom a nedeľou nemožno vylúčiť ani teploty +28 až +30°C, najmä na juhozápade Slovenska.

Vietor bude tento týždeň prevažne slabý až mierny z JV smeru, len v stredu a vo štvrtok na západnom Slovensku sa môže vyskytnúť aj silnejší JV vietor, s nárazmi do 55 km/h.


V tomto článku sú čerpané informácie o nameraných teplotách zo shmu.sk a ogimet.com.
Predpoveď počasia bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: wetterzentrale.de, freemeteo.sk, ventusky.com, accuweather.com.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 2
Celkom: 96734
Mesiac: 2292
Deň: 107