Choď na obsah Choď na menu
article preview

Slovenskom prechádza studený front a ukončuje neskoré leto

Autor: Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk 17.9.2020 12:00

Pravé leto sa nám skončilo už 31. augusta, 1. septembra sa začala meteorologická jeseň (astronomická jeseň sa začne až 22. septembra), vrámci ktorej po krátkom ochladení (na začiatku mesiaca) prišlo tzv. neskoré leto, nazývané aj ako mariánske leto. Mali sme tu týždeň veľmi pekného a mimoriadne teplého počasia s teplotami aj nad 30°C, no dnes sa to už končí. Tlaková výš, ktorá tu udržiavala slnečné počasie sa presunula do východnej Európe, po jej zadnej strane k nám prúdil od juhu tropický vzduch, do ktorého dnes prichádza od severozápadu až severu studený front. Na fronte fúka silný vietor, vyskytujú sa aj prehánky a búrky, za frontom sa rozširuje nová tlaková výš zo severnej Európy, tá je už ale v studenom vzduchu.

 

ROZLOŽENIE TLAKOVÝCH ÚTVAROV V EURÓPE NA NAJBLIŽŠÍCH 7 DNÍ:


Zdroj: freemeteo.com

Dnes (štvrtok 17.9.) bude polooblačno až oblačno, prechodne (pri postupe studeného frontu) až zamračené. Miestami, najmä na strednom Slovensku sa vyskytne slabý dážď či prehánky, ojedinele aj búrky. Front veľa zrážok neprinesie (zväčša do 5 mm), jedine v prípade búrok (najmä v horských oblastiach) aj viac (do 15 mm). Ojedinele sa prehánky a búrky môžu vyskytnúť aj na západe a východe (v Podunajskej nížine sa vyskytujú už teraz na poludnie). Do večera front prejde celým Slovenskom a večer sa začne oblačnosť zmenšovať. Dnes cez deň na západe fúka SZ/S vietor (hlavne v oblasti Nitry), cez deň na západe môžu byť nárazy aj 10 m/s, na strednom a východnom Slovensku zatiaľ fúka len slabý premenlivý vietor. Neskôr popoludní a večer sa rozfúka severný vietor (v priemere do 10 m/s, nárazy aj 15 m/s) aj na východe Slovenska. Na strednom Slovensku po celý deň len slabý vietor. Dnes fúka a bude fúkať nepríjemný SZ vietor hlavne na horách, ojedinele v nárazoch môže dosahovať aj 20 m/s. Po teplotnej stránke dnes bude chladnejšie ako včera a to najmä na severe, kde bude len okolo 20°C, na juhu teplota ešte môže vybehnúť na 28°C.

Zajtra - v piatok (18.9.) sa Slovensku bude nachádzať už naplno v tlakovej výši, ktorá bude zasahovať od Severného a Baltského mora. Bude slnečno (ráno možnosť hmiel), nanajvýš len prechodne zväčšená nízka kopovitá oblačnosť, na väčšine Slovenska bez zrážok, len v horských oblastiach sa zrána ojedinele môže vyskytnúť slabá prehánka, od 2 000 m.n.m. aj snehová. Bude už citeľne chladnejšie aj napriek slnečnému počasiu. V noci na severe bude len okolo +5°C, v máloveterných dolinách môže byť ešte chladnejšie, prípadne sa vyskytne aj slabý prízemný mráz. Na juhu bude od 7 do 12°C. Cez deň na severe len okolo 15°C, na juhu okolo 20°C. Naďalej bude fúkať nepríjemný severák - hlavne na západe a východe Slovenska, zvlášť v Košickej kotline - tu môžu byť nárazy aj okolo 15 m/s.

Cez víkend - v sobotu a nedeľu (19. a 20.9.) budeme naďalej pod vplyvom tlakovej výše od severu, tá sa medzitým premiestni zo Severného mora cez Baltské more až nad pobaltské krajiny a ďalej na východe. Počasie bude slnečné (zrána údoliach a pri vodných tokoch aj hmlisté), nanajvýš polooblačné, zrážky nehrozia už ani na horách. V noci bude naďalej chladno hlavne na severe, kde teplota môže klesnúť až k 0°C, t.j. stále tu bude hroziť prízemný mráz. Na juhu sa teploty budú pohybovať okolo 10°C. Cez deň bude od 18°C na severe do 24, v nedeľu možno aj 25°C na juhu, t.j. letný deň. Vietor bude fúkať len slabý.

Výhľad na budúci týždeň (21.-27.9.) - V budúcom týždni bude premenlivé počasie a typického babieho leta sa zrejme nedočkáme a to ani napriek tomu, že v strede týždňa sa teploty opäť priblížia k hranici +29°C. V druhej polovici týždňa sa z Islandu nad Škandináviu presunie hlboká tlaková níž, jej studený front (tiahnúci sa až k Stredozemnému moru) však zasiahne aj nás (a pred ním k nám opäť vyvrcholí prílev pôvodom tropického vzduchu od juhu), medzitým by sa nad Jadranom (na južnej strane studeného frontu) mala prehĺbiť ďalšia tlaková níž. Takže v druhej polovici budúceho týždňa bude skôr oblačnejšie počasie, sem-tam sa vyskytnú aj zrážky - cez víkend môže zapršať aj výraznejšie. Dážď však bude potrebný po týchto suchých dňoch/týždňoch. Pri víkendových silnejších zrážkach bude už chladnejšie, len okolo 15°C. Len na krajnom východe, kde front príde najneskôr, môže byť ešte atakovaná hranica +25°C.

A čo babie leto?

Čo bude ďalej - posledné septembrové a októbrové dni - či bude/nebude babie leto, je už ťažké povedať. Úspešnosť numerických modelov na dlhé obdobie výrazne klesá, preto nemá veľký význam zapodievať sa predpoveďami na mesiace, je to skôr lotéria. 10-dňová predpoveď je absolútne maximum na serióznosť (aj tu ale s pribúdajúcimi dňami sa úspešnosť znižuje, stále je však ako-tak nad 50%). Po 10. dňoch to bleskovým spádom ide na 0%. Dlhodobé modely naznačujú chladnejší a daždivejší október, stále tu ale platí predchádzajúca veta, takže netreba si nad tým lámať hlavu.

P.S.: Budúci týždeň - hlavne v jeho prvej polovici bude teplo - postupne do stredy môže byť až 29°C. Prečo to nebude babie leto?

To, že bude 1-2, možno 3 dni veľmi teplo, ešte neznamená, že je to babie leto. Pre babie leto je typické, že tlakový výš má byť nad Čiernym morom a to budúci týždeň nehrozí. Počas babieho leta noci by mali byť paradoxne chladnejšie (kvôli suchému vzduchu, ktorý sa v noci rýchlo ochladzuje) - to budúci týždeň tiež nehrozí. Počasie musí byť slnečné (ráno môže byť a hmlisté - ale len krátkodobo), nanajvýš málooblačné - budúci týždeň to nehrozí - počasie bude skôr polooblačné až oblačné. Ďalšia veľmi podstatná podmienka pre babie leto je bezveterné počasie - budúci týždeň bude však fúkať južný vietor pri spomínaných vysokých teplotách. A veľmi podstatné je aj to, aby všetky vyššie spomenuté podmienky babieho leta trvali aspoň 5 dní za sebou.

 

Predpoveď bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: freemeteo.com, accuweather.com, wetterzentrale.de

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 98343
Mesiac: 2118
Deň: 73