Choď na obsah Choď na menu
article preview

Sychravá jeseň bude pokračovať, babie leto v nedohľadne

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 30.9.2020 12:12

V noci od severovýchodu na naše územie prišli ďalšie dažde od severovýchodu, situácia sa veľmi nezlepší ani v najbližších dňoch, s výnimkou soboty.

FOTO: Juliannaa, goodfun.com

Prvá vlna silnejších zrážok z nočných hodín pomaly odchádza do Maďarska, popoludní, večer a v noci nás čaká druhá vlna zrážok, zajtra cez deň tretia. Všetky zrážky súvisia s prehĺbujúcou sa tlakovou nížou nad Rumunskom a Ukrajinou. V piatok naďalej zrážky, no už výrazne slabšie a vyskytnú sa len lokálne, asi na polovici územia. V sobotu by mohol byť aj celkom pekný deň s teplotou ojedinele až letných 25°C, v nedeľu však príde ďalší frontálny systém spojený s tlakovou nížou nad SZ Európou a vrátime sa do starých koľají - opäť dážď. Od pondelka zhruba do stredy sa situácia trošku upokojí, no stále bude oblačné počasie a miestami bude hroziť slabý občasný dážď - hlavne na severnom a východnom Slovensku, na juhu a západe zväčša bez zrážok. Stále budeme pod vplyvom tlakovej níže nad Dánskom, v druhej polovici budúceho týždňa by sa mala stiahnuť nad Nórske more a my sa dostaneme do nevýrazného tlakového poľa.

Obr.1: Synoptická situácia na poludnie 1. októbra 2020 (Zdroj: shmu.sk)

Poďme sa pozrieť podrobnejšie na najbližšie dni:

Dnes (streda 30.9.) sa už toho veľa nezmení. Naďalej bude zamračené počasie s dažďom. Najsilnejšie budú na severe a východe územia hlavne v popoludňajších a večerných hodinách, V noci zo stredy na štvrtok sa tieto zrážky presunú aj na západ Slovenska, tam však budú menej výdatné. Teplota od 10 do 16°C. Popoludní a večer hlavne na západnom a východnom Slovensku sa rozfúka čerstvý SZ vietor (v nárazoch okolo 50 km/h), na horách až búrlivý vietor (v nárazoch okolo 90 km/h).

Vo štvrtok (1.10.) oblačno až zamračené a od severovýchodu prídu ďalšie zrážky, takže opäť dážď - okolo poludnia a popoludní hlavne na východe, do polnoci sa zrážky presunú cez stredné Slovensko až nad západné Slovenska, tam budú už slabšej intenzity. V noci 4 až 11°C, cez deň 8 až 15°C. Naďalej mierny SZ vietor, v nárazoch okolo 35 km/h.

V piatok (2.10.) bude oblačné počasie, len prechodne až zamračené, miestami sa na našom území vyskytne slabý občasný dážď. V noci naďalej 4 až 11°C, cez deň 9 až 15°C, na juhozápade až do 19°C. Možno sa podarí aj 20°C, záležať bude od oblačnosti. SZ vietor sa otočí na J až JV a oproti predošlým dňom zoslabne (s výnimkou Záhoria a Ponitria, tam stále nárazy môžu dosahovať 40 km/h).

V sobotu (3.10.) bude prevažne malá oblačnosť až polooblačno, zrážky nepredpokladáme. Rozfúka sa čerstvý J až JV vietor a hlavne na západe a severe nárazy môžu dosahovať aj 60 km/h. V noci 10 až 17°C, cez deň 17 až 22°C., na juhozápade až do 25°C.

V nedeľu (4.10.) oblačné počasie, prechodne až zamračené s občasným (nie celodenným) dažďom. V noci 10 až 17°C, cez deň 14 až 20°C, na krajnom juhovýchode do 23°C. Naďalej čerstvý JV vietor, pri prechode frontu sa len prechodne zmení na SZ smer.

Budúci týždeň od pondelka do stredy bude prevažovať oblačné počasie s miestnym občasným dažďom, hlavne na severnom a východnom Slovensku. Na juhu a západe bez zrážok. V noci 5 až 13°C, cez deň - hlavne v pondelok ešte na JV Sôpvemsla môže byť do 24°C, inde 17 až 23°C, v utorok a v stredu bude každým dňoch o 2°C chladnejšie (t.j. v utorok do 21, v stredu do 19°C). V druhej polovici budúceho týždňa naďalej oblačné počasie, zrážky len veľmi ojedinele (hlavne na krajnom východe) a teploty do 20°C. Tam je náznak na príjemné jesenné počasie, no o babom lete nemôže byť reč. Je to ešte ďaleko, bude sa to meniť, uvidíme, ako sa to vyvinie. Potrebujeme mohutnú tlakovú výš v JV Európe. Realita však bude podľa súčasných výstupov z numerických modelov iná, mohutná tlaková výš bude ďaleko - až kdesi nad Kaukazom. Navyše situáciu bude komplikovať tlaková níž nad S Európou.

Obr.2: Za najbližších 10 dní najviac zrážok spadne na krajnom východe Slovenska, do 90 mm zrážok. Najmenej to bude na západe - hlavne na pohraničí Rakúska spadne len 5 až 15 mm zrážok. (Zdroj: Model GEM, ventusky.com)

 

Predpoveď bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: ventusky.com, freemeteo.com, accuweather.com, wetterzentrale.de

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 98290
Mesiac: 2105
Deň: 68