Choď na obsah Choď na menu
article preview

V pondelok východ Slovenska zasiahne menšia snehová kalamita

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 24. január 2021  16:55

Dnešná nedeľa je v znamení pokojného počasia, prevažuje oblačné počasie s teplotami +2 až +6°C, slabý dážď sa vyskytuje len na časti Horného Šariša, Horného Zemplína, na krajnom juhozápade sa vyskytuje aj mrholenie. Pomerne teplo je aj na východe Slovenska, kde sa už ale zosilňuje južný až juhozápadný vietor, ktorý naznačuje zmenu v počasí. Dnes v noci na Slovensko dorazí tlaková níž z Jadranu, jej stred sa bude presúvať krížom cez Maďarsko až na Ukrajinu s tým, že stred tejto níže prejde tesne popod hranice Slovenska s Maďarskom.


FOTO (ilustračná): Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk

Zajtra nás tak čaká veľmi nepriaznivé počasie - obzvlášť na východnom Slovensku, hlavne v ranných a dopoludňajších hodinách, kedy silné sneženie so silným vetrom a rannou dopravnou špičkou výrazne zhorší situáciu na cestách. V noci pred týmto snežením hrozí aj dážď, takže pozor na poľadovicu. Ráno a dopoludnia napadne od 10 do 20 cm snehu, sneženie sa neskôr presunie aj na sever Slovenska, kde hlavne v tatranskej oblasti na náveterných stranách hôr môže spadnúť aj vyše pol metra snehu. Vďaka presune tlakovej níže až nad Ukrajinu sa dostaneme na jej zadnú stranu, a tak nás zajtra čaká aj veľmi veterné počasie - opäť najmä na východe, kde nárazy severného vetra môžu dosahovať aj 60 km/h, na horách (najmä na hrebeňoch Slanských vrchov) aj do 100 km/h. V kombinácii silného sneženia a silného vetra sa na mnohých miestach východného Slovenska budú tvoriť snehové jazyky a záveje. Situácia sa upokojí až v popoludňajších a večerných hodinách. Teplota sa bude pohybovať okolo 0°C po celý deň (aj ráno).

Na západnom a strednom Slovensku bude situácia pokojnejšia. Prevažovať bude oblačné počasie, miestami so snežením, v nižších polohách hrozí aj dážď. Na západnom Slovensku vietor v nárazoch môže dosiahnuť nižšie hodnoty ako na východe - okolo 40 km/h, silnejší vietor (do 70 km/h) sa vyskytne len na horách. Tu bude aj teplejšie, teplota sa môže vyšplhať až na +5°C (ráno bude tiež slabo nad nulou).

V ďalších dňoch nového týždňa bude prevažne oblačné počasie, len na severe sa môžu vyskytnúť slabé snehové prehánky, výraznejšie zrážky prídu od juhozápadu až v piatok, v nižších polohách však bude hroziť aj dážď. Na východe cez deň bude len od 0 do +3°C, takže tu by mohlo aj snežiť (hlavne v Prešovskom kraji), i keď sneh sa bude topiť - hlavne v nižších polohách Košického kraja, tu môže byť v nížinách aj dážď so snehom. Na západe Slovenska teploty môžu vyskočiť aj nad +5°C (Záhoriu v piatok a sobotu hrozí dokonca aj +8°C), tam bude samozrejme všade výlučne pršať. Čo sa týka nočných teplôt v novom týždni, najchladnejšie to vyzerá v utorok a stredu - a to od -7°C na severe do -2°C na juhu, ale na krajnom juhozápade môže byť teplota -2 až +1°C. Po ostatné dni v týždni bude mrznúť hlavne na severe (okolo -4°C) a východe (okolo -2°C), na juhu a západe však budú teploty okolo +2°C, tu sa môže vyskytnúť len prízemný mráz. Silné mrazy sa vrátia až v nedeľu (opäť celú noc na Slovensku v mrazoch - na severe aj trošku silnejších), je to ale ešte ďaleko, budeme sa tomu venovať v ďalších článkoch.

 

Predpoveď bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: ventusky.com, freemeteo.com, wetterzentrale.de, accuweather.com

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 2
Celkom: 96796
Mesiac: 2324
Deň: 115