Choď na obsah Choď na menu
article preview

Vianočná predpoveď počasia

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 21.12.2020 23:00

Už niekoľko dní až týždňov sa u nás udržiava inverzný charakter počasia, to znamená teplé slnečné počasie na horách a zamračené chladné počasie v nížinách. Zriedka našim územím prejde nevýrazný či rozpadávajúci sa studený front, ktorý si v nížinách vďaka nízkej oblačnosti ani nevšimneme, na horách sa len prechodne zväčší oblačnosť. Keďže takéto fronty sú slabé, nie sú schopné narušiť inverznú vrstvu, a tak sa ani po ich prechode nízka oblačnosť v nížinách nezmenší.

Takýto charakter počasia dlhodobo ovplyvňuje rozsiahla mohutná tlaková výš nad Ruskom (na Sibíri úradujú silné mrazy) a jednotlivé tlakové níže nad Atlantikom, naše územie sa nachádza medzi nimi v južnom teplom a vlhkom prúdení. 

Dnes (pondelok 21.12.) cez naše územie opäť postupoval rozpadávajúci sa studený front, ktorý žiadnu zmenu nepriniesol. Teraz v noci však zo západnej Európy nad naše územie postúpi ďalší frontálny systém, ktorý prinesie zmenu – ale nie príjemnú.

K nízkej oblačnosti sa tak na postupujúcom teplom fronte v noci a zajtra cez deň (utorok 22.12.) pridá aj frontálna oblačnosť a okrem mrholenia sa vyskytne aj dážď. Najvýraznejšie to pocítia tí, ktorí sa vyberú do hôr. Slnečné počasie tam vystriedajú oblaky a taktiež sa pridá dážď. Snežiť bude hlavne vo vysokých polohách, len ojedinele aj v nižších polohách. Zrážky nebudú vôbec výdatné, spadne okolo 5 mm dažďa (na horách nad 2 000 m okolo 5 cm snehu). V noci a ráno sa môžu vyskytnúť aj mrznúce zrážky! A to hlavne na severe, ale aj v južných častiach Slovenska od nadmorskej výšky 500 m (tu budú mrazy len prízemné). Nočné teploty budú v nížinách slabo nad nulou, od 0 do +3°C, mráz bude na severe Slovenska a to od 0 do -3°C. Cez deň sa oteplí na +1 až +6°C. Fúkať bude mierny južný, na západe až juhovýchodný vietor. V oblasti Malých Karpát môžu byť nárazy aj okolo 30 km/h. V stredných a vysokých polohách Nízkych a Vysokých Tatier nárazy vetra môžu dosiahnuť aj vyše 80 km/h.

V stredu 23. decembra budeme za teplým frontom od západu, zároveň sa od severu bude približovať studený front. Medzi týmito dvoma frontami budeme pomerne v silnom západnom až juhozápadnom teplom prúdení. Obloha bude prevažne zamračená, oblaky sa pretrhnú len ojedinele. Nebude chýbať ani hmlisté počasie. Postupne sa opäť na viacerých miestach rozprší, snežiť bude len v najvyšších polohách. Zrážky budú opäť len slabé s úhrnmi do 5 mm (vo vysokých horských polohách do 5 cm). V noci a ráno bude teplota takmer na celom Slovensku nad nulou, slabý mráz sa môže vyskytnúť len v najchladnejších dolinách na krajnom severe Slovenska. Na zvyšku územia to bude od 0 do +6°C, na Záhorí môže byť ráno aj +8°C. Cez deň od +5 do +10, na Záhorí až do +12°C.

Na Štedrý deň (štvrtok 24. decembra) príde od severu až severozápadu studený front. Pred ním k nám vyvrcholí prílev veľmi teplého vzduchu od juhu až juhozápadu. Zrážky prídu už okolo poludnia a popoludní, ochladzovanie na fronte začne až večer. Cez deň bude oblačné až zamračené počasie s občasným dažďom, snežiť bude až od 2 000 m. Večer však hranica sneženia klesne na 1 100 m. Na polnočnú sv. omšu sa tak vyberieme s dáždnikmi a to hlavne na východnom Slovensku. Na severnom Slovensku bude zrážok menej a na zvyšku Slovenska by už pršať nemalo. Po teplotnej stránke bude Štedrý deň ráno od +2 do +6, na Záhorí až do +8°C, popoludní sa oteplí na +4 až +11°C. Fúkať bude slabý až mierny južný vietor.

Na 1. sviatok vianočný (piatok 25. decembra) sa ocitneme v studenom a vlhkom vzduchu pochádzajúcom až zo Škandinávie. Očakávame premenlivú oblačnosť so snehovými prehánkami, na severe aj občasným snežením. Tieto zrážky však prinesú len poprašok, prípadne tenkú snehovú pokrývku do 3 cm niekde na severe Slovenska (aj na horách). Na zvyšku Slovenska sa snehové vločky vyskytnú len symbolicky. V Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a na juhu Banskobystrického kraja dokonca hrozí, že sa nevyskytnú žiadne zrážky. Na Dolnom Zemplíne sa môžu ojedinele vyskytnúť aj prehánky dažďa so snehom. Teploty – ráno 0 až +3°C, na severe do -2°C, naopak na juhozápade do +5°C. Popoludní +2 až +6°C, na severe okolo 0°C – prípadne slabý celodenný mráz. Mierny až dosť čerstvý SZ vietor, v nárazoch do 60 km/h a to hlavne na západnom a východnom Slovensku. Na strednom Slovensku len slabý vietor.

Na 2. sviatok vianočný (sobota 26. decembra) sa zo západnej Európy do našej oblasti rozšíri výbežok vyššieho tlaku vzduchu a ten nám zabezpečí relatívne stabilné počasie. Po veľmi dlhom čase tak najmä na juhu Slovenska sa dočkáme vytúženého Slnka. Na severe bude oblakov viacej a tu sa môže ojedinele vyskytnúť aj slabá snehová prehánka, na zvyšku Slovenska to bude bez zrážok. V noci a ráno nám však poriadne prituhne a to od -10°C v najchladnejších oblastiach na severe až po -1°C v najteplejších oblastiach na juhu Slovenska. Len na Zemplíne výnimočne môže byť ráno bez mrazov vďaka doznievajúcemu severnému vetru, spoliehať sa na to ale netreba, šanca na bezmrazivé počasie je malá. Cez deň na severe Slovenska zostane celodenný mráz (okolo -2°C), na juhu Slovenska sa oteplí slabo nad nulu (okolo +2°C). V priebehu dňa bude fúkať mierny S vietor.

VYHLIADKA NA ĎALŠIE DNI DO KONCA ROKA
*Poznámka: Je to len výhľad, ktorý so vzdiaľujúcimi sa dňami má výrazne klesajúcu úspešnosť. Presnú predpoveď na Silvestra a Nový rok vám prinesieme hneď po vianočných sviatkoch v novom, samostatnom článku.

Medzi sviatkami nám opäť zavládne inverzný charakter počasia (spočiatku slnečné počasie, postupom času v nížinách hmly; teplotne v noci mrazy, cez deň na juhu slabo nad bodom mrazu, sever okolo nuly, prípadne slabý celodenný mrazík). Zmena príde až na Dávida (30. decembra), kedy cez Slovensko prejde studený front a prinesie sneženie (na západné Slovensko, žiaľ, dážď). Na severe Slovenska, najmä na náveterných stranách hôr môže byť sneženie aj výdatnejšie, tu môže napadnúť až do 10 cm snehu. Na zvyšku Slovenska (stred a východ) len do 5 cm. Západ len spomínaný dážď (úhrny okolo 3 mm).

Silvester a Nový rok sa predbežne javia ako dni s oblačnou oblohou bez zrážok. V noci bude stále mrznúť (slabo nad nulou len na krajnom juhozápade), cez deň sa teploty dostanú nad nulu – hlavne na juhu, kde môže byť až +4°C. Na severe -1 až +1°C.

 

Predpoveď počasia bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: ventusky.com, freemeteo.com, accuweather.com, wetterzentrale.de

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 98828
Mesiac: 2292
Deň: 87