Choď na obsah Choď na menu
article preview

Vo štvrtok sa môžu vyskytnúť búrky

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 3.11.2021 12:10

Aktualizácia: 4.11.2021 22:45

Vo štvrtok 4. novembra 2021 cez naše územie prejde ďalší studený front spojený s tlakovou nížou Peter presúvajúcou sa z alpskej oblasti smerom na Česko, Poľsko a ďalej nad pobaltské krajiny. Na ňom vznikne niekoľko konvektívnych línií, na ktorých sa budú vyskytovať aj búrky. Búrky zasiahnu najmä Maďarsko, Rumunsko, Ukrajinu, Chorvátsko, Srbsko a Bosnu. Okrajom tieto konvektívne línie zasiahnu aj Slovensko. Najmä na Zemplíne sa tak ojedinele môžu vyskytnúť slabé búrky a to večer od 20. do 23. hodiny. Pravdepodobnosť búrok je 10%. Pri búrkach môže napršať do 10 mm, prípadne sa vyskytne aj nárazový vietor s rýchlosťou do 40 km/h, najmä na čele konvektívnej línie. Vzhľadom na vyššie hodnoty helicity veľmi výnimočne sa môžu vyskytnúť aj malé ľadové krúpky s priemerom do 0,5 cm.

Kým u nás budú búrky slabé, v okolitých krajinách, najmä smerom na juh môžu byť aj silné. Najmä na Jadrane (a taktiež aj na území Bosny a Hercegoviny) úhrny zrážok môžu dosiahnuť 50 až 100 mm, vyskytnúť sa môže aj veľmi silný nárazový vietor s nárazmi do 100 km/h. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj väčšie krúpy s priemerom okolo 3 cm, najmä v prípade superciel. Prípadne sa môžu vyskytnúť aj vodné smršte nad hladinou mora.

 

Predpoveď počasia bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: wetterzentrale.de, freemeteo.sk, ventusky.com, accuweather.com.

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 2
Celkom: 96842
Mesiac: 2342
Deň: 111