Choď na obsah Choď na menu
article preview

Do Všetkých svätých slnečno, od Dušičiek daždivo

Miroslav Janočko, MeteoTropik.sk, 26.10.2021 20:45

Aktualizácia: 4.11.2021 11:55

Zatiaľ si užívame príjemnú jeseň, aj keď o babom lete nemôžeme hovoriť, to už definitívne nepríde. Máme síce pekné slnečné dni, rána sú však mrazivé a cez deň teploty pomerne nízke.

Od stredy 27. októbra do nedele 31. októbra nás výrazná zmena v počasí nečaká. Stále bude prevažne slnečné až polojasné počasie, ktoré však môže byť ráno a dopoludnia rušené hmlami či nízkou oblačnosťou, ktorá sa ojedinele udrží do popoludnia. Na severnom a strednom Slovensku budú mrazy (do -5°C) hroziť až do nedele. Aj na zvyšku Slovenska (s výnimkou západu) budú hroziť nízke teploty +3 až -3°C, teda niekde budú aj mrazy. Jedine na západe bude v noci teplejšie, od +3 do +8°C, ale aj tu sa ojedinele môže vyskytnúť aspoň prízemný mráz). Čo sa týka denných teplôt, od stredy do nedele bude teplota oproti predošlým dňom bez zmeny – stále sa bude pohybovať v intervale +10 až +18°C, len na severe, alebo aj pri dlhšie trvajúcej hmle či nízkej oblačnosti na iných miestach bude od +7 do +14°C. Čo sa týka vetra v tomto týždni, v stredu bude fúkať slabý až mierny JV vietor, no vo štvrtok JV vietor najmä na západe zosilnie s nárazmi do 40 km/h, v piatok až do 60 km/h – s tým, že fúkať bude už aj na východe – tu budú piatkové nárazy slabšie, do 50 km/h. Na strednom Slovensku v nižších polohách po všetky tri dni (streda, štvrtok, piatok) len slabý až mierny vietor. Pozor na silný vietor aj na horách, hlavne v piatok tu môžu nárazy dosahovať až do 80 km/h. Veterné počasie s JV vetrom bude pokračovať aj cez víkend a to najmä na západnom, čiastočne i východnom Slovensku, aj na horách. Na strednom Slovensku v nižších polohách prevažne slabý až mierny JV vietor.

Počasie sa začne lámať s príchodom novembra. V pondelok 1. novembra na sviatok Všetkých svätých nás čaká spočiatku – najmä na strednom a východnom Slovensku, pekné počasie s polooblačnou oblohou. V priebehu dňa sa od západu rýchle zamračí a najmä na západe sa môže vyskytnúť slabý dážď. Situácia sa výrazne zhorší v utorok 2. novembra na Dušičky. Bude zamračené s dažďom postupne na celom území Slovenska, ktorý môže byť aj výdatný, prípadne sa môžu vyskytnúť i slabé búrky. V stredu bude menej zrážok, vo štvrtok opäť viacej - aj s možnosťou búrok: https://meteotropik.sk/clanky/clanky/vo-stvrtok-sa-mozu-vyskytnut-burky.html. Takže novembrom nám začne pravé jesenné sychravé počasie typické pre tento mesiac. Čo sa týka nočných teplôt, vďaka oblačnosti, zrážkam a vetru od 1. do 2. novembra mrazy hroziť nebudú, teploty budú od +10 na juhozápade do +2°C na severe Slovenska. V stredu 3. novembra a vo štvrtok 4. novembra sa na severe Slovenska môže vyskytnúť slabý mráz. Čo sa týka denných teplôt v prvých novembrových dňoch – tie budú taktiež nižšie, zväčša od 6 do 12°C, len na západe a juhozápade okolo +15°C. Minimálne prvé štyri novembrové dni prinesú znova aj vietor – a opäť hlavne na západnom Slovensku môže byť veľmi nepríjemný s nárazmi 50 až 75 km/h.

Tohtoročný október je na celom Slovensku veľmi suchý, t.j. zrážky v novembri sa zídu.


Predpoveď počasia bola zostavená z voľne dostupných zdrojov na internete: wetterzentrale.de, freemeteo.sk, ventusky.com, accuweather.com.

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Kontakt

MeteoTropik.sk
info@meteotropik.sk

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 96828
Mesiac: 2334
Deň: 113